Октай Енимехмедов остава в ареста

Съдът реши да не променя мярката "задържане под стража” на Октай Енимехмедов, въпреки че няма реална опасност да се укрие.

В края на съдебното заседание адвокатката на Октай Енимехмедов поиска мярката му за неотклонение, която в момента е най-тежката - задържане под стража, да бъде изменена в по-лека. Прокуратурата не смята, че от последното такова искане през септември, досега са настъпили съществени изменения и смята, че той трябва да остане с най-тежката мярка.

Бившият лидер на ДПС Ахмед Доган отново представи болничен лист пред съда като причина да не се яви по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов.

Доган не е открит на адреса за призовка, стана ясно в съдебната зала. Съдът поиска да бъдат предоставени всички медицински документи за здравословното му състояние.

Ахмед Доган е основен свидетел по процеса. Два пъти вече той не се яви в съдебната зала. Почетният председател на ДПС се отказа от граждански иск и от правото си на частен обвинител по делото срещу Октай Енимехмедов. Той обаче остава основен свидетел по процеса.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също беше призован за свидетел на делото, но не се яви днес на заседанието, предаде БНР.

На адреса му е намерен непълнолетният му син, а в централата на ДПС лицата са отказали да получат призовката.

По делото бяха разпитани трима свидетели – сред тях и бившият градския прокурор на София Николай Кокинов. Той каза, че след конференцията на ДПС през януари, когато е срещнал Октай, го е питал: какво искаше да направиш. И Октай му е казал: Исках да го гръмна. Самият Октай каза пред съда, че действително това са били неговите думи.

Следващото заседание по делото ще бъде на 21 октомври.

Classa.bg припомня, че Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите бившия лидер на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган.

Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Станете почитател на Класа