Съкратени - 10%, назначени - 15%

Предстоящите 10% съкращения в администрацията вече няколко дни будят духовете с догадки кой ще си иде и кой не. Синдикатите вече заявиха, че няма да позволят да падне нито един човек от приходната администрация. Министерства и агенции забравиха временно интригите и се събраха в юмрук, за да бранят щатовете си. Наблюдатели се включиха в хора на противниците на предстоящите реформи, като призоваха да не се пристъпва към рязане на бройки по време на криза. И целият този ентусиазъм се развива, при положение, че гледаме филмът „Почистване“ при всяко ново правителство.
Затова по-интересен е въпросът с колко ще нарасне администрацията след поредната метла.
Данните от доклада за състояние на администрацията за 2012 година показват, че хората, заети на държавна служба са 145 хиляди. Общо 430 хиляди души са на бюджетна издръжка. И това се случва, след като ГЕРБ обяви, че негов приоритет е оптимизирането на държавните структури и поде уж мащабна реформа в администрацията. Резултатът е, че структурите в администрацията са 536, консултативните съвети - 36....И непрекъснато изникват нови. Излиза, че ако 2,9 милиона са активно работещите българи, всеки пети е чиновник. И също така сме сред държавите с най-много полицаи на глава от населението.
Отговорът на въпроса защо е така се съдържа в законите на Сирил Паркинсон, по които управляват нашите политици. А именно: „Броят на хората в работна група нараства независимо от количеството на работата за вършене.“ И „Ако има начин да се забави решението на важно решение, чиновникът винаги ще го намери.“
Другото обяснение е, че партиите гледат на администрацията като на възможност да си уредят апарата със служба и така да доказват на членската си маса колко са необходими. Заедно с това не забравят и икономическия си интерес, като поставят на ключови позиции хора, които да крадат от държавната софра. И които обикновено си отиват, след като кабинетът падне от власт.
Такива се реалностите досега. И ако това правителство има намерение да прави реформи, трябва да започне от докладите за излишните структури, които се правят при всяко ново управление и които събират прах в чекмеджетата. Не защото не са обосновани, а защото няма политическа воля да се правят разумни промени. После да промени законите така, че да затвори всички вратички, които позволяват в администрацията да влизат калинки с фалшиви дипломи. И успоредно с това да въведе наистина електронното правителство, чието създаване досега глътна десетки милиони, без да даде някакъв видим резултат. Като изключим, разбира се, личният  финансов резултат, който влезе в джобовете на хората, които през годините бяха отговорни за въвеждането му.
Затова се питам дали управляващите, след като съкратят 10%, няма да назначат 15%?

Станете почитател на Класа