Парламентът отхвърли втория вот на недоверие

 Народното събрание отхвърли в четвъртък втория вот на недоверие. "За" гласуваха 93 депутати, "Против" - 118, въздържали се - 20. „Ще продължим да работим за по-балансирано развитие на регионите“, заяви премиерът Пламен Орешарски след отхвърления вот. „Регионалните различия се задълбочават. Регионалната политика е една от политиките с много дългосрочни параметри. Днешната регионална политика има предпоставки в последните години. Дори и да реализираме всичките си програмни намерения по балансирано развит на регионите, едва ли ще успеем да заличим изцяло различията”, каза още министър-председателят. „Важното е да обърнем тенденциите и да спре раздалечаването между големите центрове и малките населени места”, подчерта премиерът. Орешарски благодари на всички депутати, които са подкрепили кабинета. Ще продължим да работим за по-балансирано развитие на регионите, посочи той. Премиерът благодари и на опозицията за отправените критики, които щял да приеме като сигнал.

Classa.bg припомня, че това е втори вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ. Депутатите на Борисов го внесоха на 10 октомври и обявиха, че е "за провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че партията му няма да подкрепи вота. Първият вот, за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, бе отхвърлен на 2 октомври. Още вчера, докато вървяха дебатите по този обаче, стана ясно, че ГЕРБ се готви да внесе в Народното събрание в петък трети вот на недоверие, най-вероятно на тема "култура". Бившият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че четвъртият вот на недоверие ще е заради провала на правителството в здравеопазването.
"Ние сме издръжливи, по-скоро питам ГЕРБ докога ще издържи", така отговори премиерът Орешарски вчера на брифинг в НС след приключване на дебата по вота на недоверие на въпрос на дали правителството ще издържи на "вотове до дупка".

Станете почитател на Класа