Кольо Колев: Политиците искат да сложат намордник на социологическите агенции

Социологът Кольо Колев от агенция "Медиана" обясни неточността на социолозите в предварителните нагласи за евровота с това, че анкетираните избиратели са декларирали участие, но не са го осъществили. А за лошите резултати на БСП той каза: Има няколко фактора, които са повлияли за БСП. Първата причина е Вигенин в Киев - тази позиция на БСП, която е в противоречие с избирателите, втората причина е Първанов - разколебаването вътре в партията. Третата причина е коалиционният характер на това управление - коалицията с ДПС и консумацията на власт, особено на местно ниво.

Всички колеги сега се чудят какво да правят, правят равносметки, какви нови методики да изпозват, да преосмислят. Границата е при професионализма. Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има агенции, които не бъркат, но лъжат, коментира социологът пред БНР. 

По думите му, политиците искат да сложат намордник на социологическите агенции.

След убедителната победа на ГЕРБ на евровота Кольо Колев бе ожесточено нападнат от лидера на първата политическа сила и обвинен в манипулация на общественото мнение. Бойко Борисов и днес продължи с нападките си към социолога и демонстрира намеренията си да "му натрие носа". 

Десетина дни преди вота агенцията на Кольо Колев вдигна преднината на БСП пред ГЕРБ до 3.6 процента. Според проучването от средата на май четири формации - Коалиция за България, ГЕРБ, "България без цензура" и ДПС, влизат със свои представители в Европарламента. Данните на националното представително проучване на "Медиана" са от периода 8 - 13 май сред 1014 души.

Тогава Кольо Колев обяви, че за Коалиция за България биха гласували 20,5% от анкетираните, за ГЕРБ -17.1%. Място в ЕП биха намерили още "България без цензура" с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%. С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторския блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%, сочат данните на "Медиана". Под чертата остават АБВ с 2.9%, сочат още данните от социологическото проучване.

Социологът отчете още, че с наближаване на изборите намалява готовността и желанието да се участва в тях. Критичността към настоящото управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаваща част от избирателите, обясни преди близо две седмици директорът на "Медиана".

Прогнозите на Колев обаче се оказаха неверни. При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, от вота на 25 май, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия. Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто.

Изборите от 25 май обаче не променят съотношението на силите в рамките на съществуващия парламент, подчерта днес Колев. Дали ще се стигне до предсрочни избори според него зависи от тези формации. По думите му ДПС и "Атака" надали са заинтересовани.

Много е трудно да се прогнозират предсрочни избори, каза още социологът. 

 

Станете почитател на Класа