Пенчев възмутен от неплащането на заплати в Бобов дол

Националният омбудсман Константин Пенчев заяви пред БНТ, че е потресен от “безобразията, които бяха като фон на съмненията и скритите камери за купуване на гласове и корпоративен вот”. Той поясни, че говори специално за случая “Бобов дол” и че страшното за него не е толкова, че някой вербува работниците да гласуват с определена бюлетина, а случилото се в магазина на собственика на мината.

“Тези хора, които изобщо не получават заплати, а някакви аванси по 100 лева – предизборно бяха получили по 150, и които като някакви роби или крепостни пазаруват само в този магазин, за които имат купони, но няма никаква стока”, описа картината Пенчев и добави, че за подобно нещо е виждал в учебника по история, когато е учил за зараждането на капитализма във Великобритания преди два-три века. “България в 21 век е европейска страна, а ние се връщаме в началото на капитализма в Англия преди три века. Това не е възможно! Това не бива да става! Затова аз сезирах Инспекцията по труда и искам да се направи цялостна проверка, за да видим този работодател плаща ли заплати или не, на какво основание издава тези купони… и наистина ли се подиграва с тези хора и ако това е така, да си получи заслуженото наказание”, категоричен бе омбудсманът на републиката.

Според Константин Пенчев важното е, че у нас големи групи хора са доведени до положение да бъдат броени като гласове или глави добитък, и това го е накарало да се самосезира. “Нито един работник не е подал сигнал до мен. Представяте ли си колко е ужасно?! Те дори не смеят да се оплачат. Аз се самосезирах, нито един от тях не се е обърнал към мен за помощ. Нека всеки, който има такива сигнали, да ме сезира, ще искам проверки навсякъде”, добави възмутено той.

Основното лекарство срещу тези извращения е масовото гласуване, убеден е Пенчев и подчерта: “Всички сме виновни до един, които живеем в България и които позволяваме да има тези безобразия като в Бобов дол – и гласуващи, и негласуващи.”

Станете почитател на Класа