Ако си евроатлантик, докажи го. Как ДПС стана партньор на ГЕРБ

Ако си евроатлантик, докажи го. Как ДПС стана партньор на ГЕРБ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2024
  • Share:

ЕРБ два пъти е водила сложни преговори за правителство, но те завършват различно – успешно през 2014 и неуспешно през 2024. Има една прилика между тогава и сега – от името на партията преговарят жени.

 

 

 

Има и разлика – през 2014 ДПС не става партньор на ГЕРБ, но днес вече ги наричат партии близнаци.

Зад ДПС стоят стотици хиляди избиратели, но пред тях е и едно задължение – да се съобразят с правилата на приличие, които са валидни за всички останали. Такава теза разви в „Студио България“ на Свободна Европа Румяна Бъчварова – вицепремиер и министър на вътрешните работи във второто правителство на ГЕРБ.

Бъчварова беше и една от трите жени, които преди 10 години преговаряха от името на ГЕРБ за съставяне на коалиционно правителство. Това стана след година на многолюдни протести срещу назначаването на Делян Пеевски от ДПС за шеф на ДАНС.

„Тогава бяхме облекчени от контекста“, каза Бъчварова пред Генка Шикерова. „Казахме [на ДПС] още на първия кръг на преговорите, че заради отношението на обществото ние няма как с тях заедно да управляваме“, добави тя.

Бъчварова си спомня, че тази позиция е дошла въпреки факта, че ГЕРБ и ДПС са имали много допирни точки в политиката – най-вече по въпросите на финансите и икономиката.

 

Най-важното от интервюто

 

-„Не можеш просто да кажеш „аз съм евроатлантик“.

 

-"Лозунгите, които издигаш, трябва да бъдат доказвани".

 

-"Отношението към [ДПС] трябва да е като към всички останали партии, да се посочват техните грешки, ако има неправомерно поведение, то да бъде санкционирано".

 

-"Мисля, че Борисов и сега действа по тази начин – подбира дами [за преговорния екип], за да бъдат по-сговорчиви".

 

-„[По време на преговорите] ГЕРБ не можеше повече да удържа желанието си [да има лидерски функции]. И се опита да си върне позицията на първа сила, което се оказа разрушително“.

 

„Тогава [през 2014 г.] Делян Пеевски го нямаше, не участваше. По-активни бяха Йордан Цонев [от ДПС] и някои други“, каза тя.

Думите на Бъчварова идват след две десетилетия присъствие на бизнесмена Делян Пеевски в българската политика. До лятото на 2023 г. той не се появява на публични места, не ходи на работа в парламента, където е депутат, не взима отношение по политически въпроси и се свързва със сенчестия бизнес и поддържане на медии с неверни и злепоставящи опонентите му публикации.

През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“ и е коментирал това само веднъж – с изречението, че това са лични въпроси. От август 2023 Пеевски се обявява за евроатлантик и играе ролята на говорител на управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Не можеш просто да кажеш „аз съм евроатлантик“, каза Румяна Бъчварова. „Ако си евроатлантик, трябва да кажеш каква ти е позицията по санкциите „Магнитски“, които идват от нашия основен евроатлантически партньор, дали ги приемаш и как ги оценяваш. И така да докажеш какъв евроатлантик си“, добави тя.

Запитана за отношението на ГЕРБ към ДПС Бъчварова каза, че в една демокрация партиите са длъжни да се съобразяват с формация, зад която стоят стотици хиляди избиратели. После добави: „Но това означава, че и отношението към [ДПС] трябва да е като към всички останали партии, да се посочват техните грешки, ако има неправомерно поведение, то да бъде санкционирано. И лозунгите, които издигат, да бъдат доказвани“.

Според нея демократичният подход изисква от една страна всички да се съобразят с голямото представителство, „но от друга страна те [ДПС] да се съобразят с правилата, които се прилагат към всички останали.

 

Бойко Борисов и жените от ГЕРБ

През 2014 г. ГЕРБ излъчва три жени, които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство. Това са Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова. В момента и трите не са в активната политика.

Десет години по-късно, през март 2024, преговорите се водят от други четири жени от ГЕРБ, в това число и от Мария Габриел, която заради участието във възможно правителство е изоставила поста си на еврокомисар.

„[Бойко Борисов] смята, че жените могат да свършат работа добре, когато трябва да се свърши някаква работа. Но когато трябва да има битка, той си я води сам“, каза Румяна Бъчварова в „Студио България“.

Тя сравни ситуацията от тогава и сега по няколко възможни линии. Една от тях е участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – през 2014 той не се е месил, каза тя. „Но сега очевидно той [е бил] по-ангажиран“. Бъчварова добави, че не е могла да разбере дали през 2024 г. ГЕРБ е искала да стигне до съставяне на съвместно правителство „или да постигне позиции в преговорите и съответно в правителството". Тя каза, че не знае дали стратегията на ГЕРБ в съвместното управление с ПП-ДБ е зависила от Бойко Борисов или от него заедно с Пеевски.

 

ПП-ДБ, ГЕРБ, ротацията

 

Бъчварова каза, че в преговорите за ротация с ПП-ДБ е имало битка за доминация. „В този формат ГЕРБ не можеше повече да удържа желанието си [да има лидерски функции]. И се опита в тези преговори да си върне позицията на първа сила, което се оказа разрушително“.

„[ГЕРБ] обвиняват партньорите си [от ПП-ДБ] в това, че искат цялата власт, но аз мисля, че не е така“, каза още Бъчварова. И допълни: „ПП-ДБ по-скоро се опитваха да запазят някакви позиции [в управлението], а ГЕРБ се опитваше да спечели нови позиции“.

 

Станете почитател на Класа