Парламентът създаде комисия след над 4 часа дебати, ето какво ще проверява

Парламентът създаде комисия след над 4 часа дебати, ето какво ще проверява
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.04.2024
  • Share:

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България. Решението дойде след над четири часа дебати между народните представители и серия от почивки.

 

 

Проекторешението беше внесено от „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Депутатите гласуваха и състава на временната комисия, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС,  Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС,  Даниел Проданов и Коста Стоянов от "Възраждане", Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от "БСП за България", както и Тошко Йорданов и Павела Митова от "Има такъв народ".

Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец. Тя трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова и всички други замесени административни лица.

Комисията трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта „Турски поток“  на територията на Република България - финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта - спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта.

Депутатите също така ще трябва да направят анализ дали в „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България" се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва да извърши и анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна.

Ще бъде извършен анализ на изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България", показващи как газопроводът „Турски поток" е бил реализиран под диктовката на руската компания "Газпром" и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на „Турски поток“.

 

Станете почитател на Класа