Съдът размрази делото срещу двама депутати от "Възраждане"

Съдът размрази делото срещу двама депутати от "Възраждане"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Софийският районен съд е размразил делото за хулиганство срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев, видя "Сега" в регистрите. Двамата депутати от "Възраждане" бяха дадени на съд през 2021 г., но делото срещу тях забуксува заради депутатски имунитети.

 

Георгиев и Вешев бяха задържани по време на протест за оставката на правителството пред регионалното министерство на 27 януари 2020 г. и по-късно обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство. Двамата твърдят, чете са били бити от полицаи, които дори употребили електрошок срещу единия.

На 5 юни главният прокурор, тогава Иван Гешев, внесе в парламента искане за свалянето на имунитетите и на двамата, за да може делото им да продължи. На 8 юни председателят на парламента Росен Желязков обяви от трибуната, че двамата са дали съгласие за продължаване на наказателното производство. Съгласието им беше пратено и на прокуратурата. В края на юни съдия Емануала Куртева е насрочила делото за 27 юли.

"Георгиев и Вешев ще спечелят делото, защото са невинни", обяви пресцентърът на "Възраждане". Оттам твърдят, че "обвиненията срещу тях са за насилие над униформени лица, при положение че цяла България видя кадри, излъчени по националните телевизии, от които бела видно, че те са обект на полицейско насилие".

ЗАБРАВЕН

Висящо съдебно дело има и срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Въпреки че в последните си дни на поста като главен прокурор Иван Гешев засипа парламента с искания на имунитети (включително и на Бойко Борисов и Кирил Петков), Костадинов някак си мина между капките.

Още на 25 април "Сега" попита пресцентъра на Софийската районна прокуратура дали ще бъде предложено на главния прокурор да иска имунитета на Костадинов. И макар че много пъти беше напомняно, че се чака отговор на този въпрос и вече трети месец информация по темата няма.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в телевизионно предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата..

Делото беше спряно след 14 ноември 2021 г. в 47-ото Народно събрание. През декември същата година Костадинов обяви, че се отказва от имунитета си, за да може делото да продължи, защото той не се страхува от "организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура". Депутатът обаче може да се откаже от имунитета си само ако той бъде поискан от главния прокурор. В случая с Костадинов това не се случи нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в 48-ото НС, нито сега в 49-ото.

 

Станете почитател на Класа