Анти-афродизиак или срещу Ероса

Петър ПЛАМЕНОВ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Ако хората винаги са търсили храни, които да събуждат Ероса и да разпалват страстта, ако са възприемали горичивото като целително, а сладкото като удоволствено; то оказва се, че в традицията съществуват и такива, за които се счита, че поради неутралния си вкус, би следвало да се употребяват срещу развилнелия се и неубоздан Ерос. Храни, които потушават страстта и подпомагат трудно постижимата свобода на лекотата без томления. Палавият бог можел да бъде обуздан с ястия, който пропъждат стрелите му – анти-афродизиаци. Със сигурност занем името на един анти-афродизиак – марулята, на която римляните приписвали отрезвителна сила и я използвали като храна в мигове на безумна любов. Определяли я и като „ястие позходящо за евнусите”.


Кулинарните археолози, подкрепени и от мненията на ботаниците твърдят, че именно добре позната ни палава градинска маруля е пра-прабаба на всички зеленчуци. Нейният род намира началото си в резедавата благородна кръв на един непокорен, разпространен из цяла Южна Европа бурен - Lactuca scariola, който някога освен своенравността си е бил и доста жизнеустойчив - дребен, къдрав и леко горчив. Първите исторически сведения за марулята и нейното гастрономическо разкошество идват, като какво ли не още от кулинарните вкусове в древен Египет, които бълзо разпознали питателната й нетипичност. Доказват го както многобройни рисунки, открити в гробници отпреди 4500 г. пр. н. е., така и някои намерени рецепти по папируси. Античността в лицето на мъдрите и далновидни елини и достолепните в чревоугодието си римляни също познавали и високо ценели марулята като изкушение.
Самият баща на историята Херодот на едно място, малко след като е описал кървави битки, свидетелства, че още през VI в. пр. н. е. нейните къдрави листа украсявали трапезата на персийските царе.

                      


В Рим пък дълго време обичали да я поднасят като десерт, дори я сервират със сняг, фурми или стафиди. Доста по-късно става предястие, което се консумира сурово - с топли сосове или подправени винегрети. Всъщност от епохата на император Тит Флавий Домициан някъде през I –ви век от н.е. идва традицията салатата да се консумира като предястие, който така възбуждал апетита си. Макар и като млад да раснал в крайна бедност и да не притежавал никакви сребърни съдове Домициан като император не само давал щедри подаръци, но на пиршествата си държал марулите да се сервират само в сребърна и златна посуда, която да подчертава вкуса й.


Но Античността, макар и да почитала изискаността на марулята се бояла от нея, защото считали, че тя охлажда кръвта и потушава страстите и ламтежа по плът. Както пише в една от своите шарени истории късният римски писател, който знаел атическия гръцки като майчин, но никога не бил пътувал по-далеч от пределите на Италия, Клавдий Елиан: „Афродита криела сред марули Фаон, който бил най-красивият мъж”, за да го опази от другите жени. А древния поетът Калимах от Кирена пък споменава също за скриването на Адонис в марули, като с това намеква, че прекаленото ядене на марули води до полова немощ или помага да се намали или забрави любовното желание.


Марулята анти-афродизиак се противопоставя на повсеместната представа за преимуществата на могъщите зелени афродизиаци - магданоз, кервиз и копър. От древността до днес те се включвали в блюдата и защото се предполагало, а днес вече се знае със сигурност, че засилват либидото не само на мъжа, но и на жената заради влиянието, което оказват върху хормоналните нива.
Древните гърци пък вярвали, че ако съд с пелин се постави под леглото, той ще разпали в любовната двойка огнена страст, както и отварата от горчиво-дъхава билка. Хрониките удостоверяват обаче, че в женските манастири през средновековието в зеленчуковите градини отглеждали поне три вида маруля – обикновена Lactuca Sativa, червената Lollo rosso, която тъкмо тогава била култивирана, както и сладката ниимоверно крехка COS lettuce. Тази популярност едва ли е била толкова невинно случайна...
Без да е нужно лековерно да пренебрегваме марулята – можем да се наслаждаваме на удивитерната свежест на характера й, на нейната питателност и крехкия й вкус, защото тя тъй или инак си е некоронованата „кралица на салатите”.


Станете почитател на Класа