Картина на Пикасо бе продадена на търг за 11 000 евро

Райко Байчев

Изискан черен декор в комбинация с тих джаз грабват сетивата в новия Sofia Life Club. Мястото - подлезът с фонтаните до НДК. Време - неделя късно вечерта. Клубът, който има претенциите да се превърне в най-голямата джаз сцена на София, отваря врати с благотворителното шоу Eclipse 2009. Предстои търг, приходите ще бъдат разпределени за млади таланти от фондацията „Моята млада България“. Програмата започва с момичето, което показа изключителна воля и талант в Music Idol – червенокосата Вики. След това през подиума минават токчетата на манекенки, които представят рокли от Coconuda. Камен Воденичаров и водещата от „Денсинг старс“ и „Огледала“ Радост Драганова обявяват следващия гост – Силвия Кацарова, която пее старите шлагери „Лудо влюбена жена“ и „Лятна буря“. Музиката на живо отново се сменя с модно ревю и тоалети на Valeria Marini, Betty Barclay, Cinderella Shue. Идва ред на същинската част:

наддават за произведения на изкуството и бижута

Бизнесмените наддават с номерчета. Започва доста вяло, без смели решения, а и първият предмет е със стряскаща цена: пръстен Corvino Diamonds за 18 000 евро. Желаещи няма, няма и за следващите картини на български художници, които са на доста по-скромни цени – между 300 и 600 евро. Водещият търга – актьорът Дидо Манчев (от „Семейни войни“) вече се притеснява, че наддаването отива към провал. Тогава на подиума излиза шефката на „Моята млада България“ - Албена Петрова, и променя регламента. Вместо обявените високи цени, всеки предмет започва от 0 евро. Това се казва успешен ход, който отключва търговската страст в гостите. Надпреварвайки се, те надминават няколкократно обявените цени на предметите. Картина на Евелина Димова „Заедно“ е продадена за 400 евро. Картина на небостъргачите в Ню Йорк, погледнати отгоре, от лимитирана серия с 50 бройки, преминава в ръцете на бизнесмен за 1000 евро. В надпреварата фотография на българския артист Никола Борисов надскача почти двайсет пъти цената, на която се продава по принцип – снимката струва 80 евро, а в търга бе продадена за 1500. Фотографията е черно-бяла, на мъжка ръка, стиснала бебешко юмруче.
Sex&War e принтиран постер от изложба на италианския архитект Фабио Ротела: размита фигура на жена по черно бельо, насочила пистолет към детски кукли. Творбата на Ротела е продадена за 500 евро. Но това се оказват дребни покупки. Загрявка. Големият удар на всеки търг се прави от големи художници – за продан се появява

безименна творба на велик испански художник

Картината на Пикасо е от частна колекция, единствен екземпляр, без заглавие (Untitled). Рисувана е през 1966-а, от еротична серия. Група чужденци започват наддаване. Тръгват от 5000 евро. Сумата започва да расте – с по 1000 евро на наддаване. Последната предложена цена е 8000 евро и по всичко личи, че ще е окончателна. Малко преди Албена Петрова да обяви „продадена“ обаче анонимен бизнесмен предлага 11 000 евро. И е веднага контриран – 11 500 евро. Това се оказва и последното предложение – „Безименната“ на Пикасо попада у чуждестранен колекционер. След наддаването с картините търгът преминава на модна вълна – чанти, обувки, шапки. Водещата Албена Петрова сама наддава за чанта „Етро“. Един от гостите обаче постоянно предлага повече от нея и в крайна сметка купува чантата за 900 евро. А после изненадващо я подарява на Албена. Двоен подарък – чанта и 900 евро за фондацията, която тя ръководи.
Хиляди евро се пръскат и за почивки в Гърция, Сейшелите, за графика на певеца Васил Петров, за черна рокля на дизайнерката Мира Дамян, бижута „Сваровски“, италиански пръстени, луксозен бял роял. Парите, събрани на благотворителния търг, са общо 38 000 евро. Каузите на „Моята млада България“, за които ще бъдат разпределени, са : превенция на домашното насилие, борба с трафика на хора, екологични материали в строителството, подпомагане на учението на младите джудисти от клуб „Олимпия“ от Козлодуй и други. Благотворителното шоу в Sofia Life Club завърши с песни на Аксиния и Галя от „Каризма“.

Станете почитател на Класа