130 млади архитекти се борят за приза „Яков Чернихов“

130 табла и видеоинсталации на млади архитекти от цял свят са подредени в Национална Галерия за чуждестранно изкуство. Изложбата се открива днес и дава възможност на участниците да се борят за премията „Яков Чернихов“ за 2006 и 2008 година. Изложбата представя идеите на новото поколение архитекти, чието творчество ще определя архитектурния облик века.
Вицепрезидентът на Международната фондация „Яков Чернихов“ и член на журито на конкурса е известният български архитект Георгий Станишев.
„Повечето архитектурни награди са насочени към отдаване на почит към вече известни, утвърдили се архитекти. Премията Яков Чернихов е може би единствената в света, която се дава авансово на млади архитекти, чиито творчески потенциал има най-много нужда от поощрение“, коментира събитието Станишев.
Кандидатите за премията представят творбите си в изложба от манифести и творчески стратегии, която се организира веднъж на две години. Целта на изложбата е да покаже как изглежда бъдещето на световното архитектурно пространството. На победителя се връчва почетен диплом, сребърен медал и сумата от 50 000 евро. Изложбата е отворена за посетители до 6 юни 2009.

Станете почитател на Класа