Бившият МЕИ стана хранилище на НХГ

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и председателят на Народното събрание Георги Пирински откриват днес новото фондохранилище на Националната художествена галерия, което е изградено в сутерена и партера на сградата на бул. „В. Левски” № 95 (бившият МЕИ в София). Общата площ на помещенията е 1076 кв. метра. В партерния етаж са изградени специализирани ателиета – за реставрация на картини, икони и хартия, които са оборудвани с удобни вани за реставраторските процеси и с модерна система за аспирация на вредните емисии. В останалата част от помещенията на партера и сутерена са изградени специализирани депа за картини, за графика и за скулптура. Депата за картини са оборудвани със съвременни стелажи, които са с полезна площ за съхранение на 2600 квадратни метра картини. За графиките са закупени метални шкафове.
За сигурността на фондовете работи система за пожароизвестяване. Етажът разполага и с газова пожарогасителна система, която е безвредна за хората, материалните ценности и околната среда. Ликвидирането на огъня се осъществява с пожарогасителен агент - смес от инертни газове. Тази система за газогасене предоставя оптимално решение за пожарна защита и е подходяща за помещенията, където работят хора и се съхраняват ценности.
Изградени са и модерни климатични системи, осигуряващи необходимите показатели за оптималното съхранение на фондовете. Монтирани са и прецизни климатици, които поддържат необходимата влажност и температура на работната среда. За сигурността на фондохранилището са включени и сигнално-охранителна и видеонаблюдателна система.
За ремонта на помещенията и преустройството им в специализирано фондохранилище са осигурени 1 873 000 лева. Изпълнител е екипът на „Реставрация” ЕАД.
В това хранилище ще се пазят занапред фондовете на Националната художествена галерия, които в момента се намират в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” № 1. Оттам ще бъдат пренесени 17 000 графики, 3020 скулптури и 2500 платна живопис.

Станете почитател на Класа