Най-известните музеи в света, посветени на шоколада

Станислав Савов

Какво е общото между Мексико Сити, Москва, Барселона, Брюксел и Лугано? И в 5-те града има музеи на шоколада, които са посещавани от милиони любопитни туристи. Има защо. Историята на сладкото изкушение започва преди 3000 години.


Назад във времето

Тогава по бреговете на Мексиканския залив възниква цивилизацията на олмеките, която открива основата на шоколада - растението какао, за което историците твърдят, че на олмекски звучи като kakawa. Въпреки че растението било познато на олмеките, първите, които започват да го култивират, са маите. През III век от новата ера културата на маите е в разцвет и много скоро те започнали да обработват първите какаови плантации. По това време шоколадът бил разкош и свещена напитка, достъпна преди всичко за жреците и аристокрацията. По-късно голямата цивилизация на ацтеките издига напитката в култ и изиграва сериозна роля за разпространяването на какаото в Новия свят.
Някои историци твърдят, че след четвъртата си експедиция до Америка Христофор Колумб донесъл какаови зърна на крал Фердинанд Втори Арагонски, но така и никой не им обърнал внимание сред огромното количество съкровища и чудати за европееца растения и подправки. Около 100 години след откриването на Новия свят шоколадът се появява и в Европа. С цена от 10-15 шилинга за фунт, шоколадът се смятал за аристократична напитка в Англия.


Швейцария - втората родина

Един от най-известните музеи, разбира се, е в Швейцария. Неговата история започва през 1957 г., когато в град Лугано в близост до фабриката за шоколад Alprose е изграден музей, представящ света на шоколада - от неговия произход до наши дни. Пред самите порти на музея посетителите се „срещат“ със скулптура на червена крава - запазеният знак на този вид шоколад. А на входа има истински шоколадов фонтан, от който щедро блика изкусителната течност.
Сбирката на музея дава представа за историята на фабриката и шоколада. Освен своята образователна заслуга музеят допринася за укрепването на традицията на швейцарския шоколад. Обиколката завършва в огромен магазин, наричан "носталгия", където всеки посетител може да опита на воля от богатото разнообразие на продуктите Alprose.


Мексико Сити и началото на приказката

Мексико е родината на какаото и на него най-приляга да си има музей, посветен на шоколада. Той е завършен през 2006 г. и се намира до фабриката на Нестле. Архитектурният проект е на местното архитектурно бюро Rojkind Arquitectos, известно със своите нестандартни и интересни идеи. Външният вид на този музей по би прилягал за изложба на модерно изкуство. Дизайн-концепцията наподобява модерна структура, нагъната подобно на японското изкуство оригами и е отделена от земята, за да изглежда лека, ефирна и неангажираща. Столчетата за посетителите са малки, подобни на кубчета шоколад. Сградата е трябвало да бъде проектирана, построена и обзаведена само за два месеца и половина, което е наложило работа на три осемчасови смени.


Барселона – първата спирка на какаото в Европа

Дон Кихот, Санчо Панса, вятърни мелници и сцени от корида, направени от шоколад – това може да се види само в Барселонския музей. Идеята за направата му възниква сред местната сладкарска гилдия. Самият музей е една от най-големите атракции в каталунската столица. Той може да бъде разгледан всеки ден от 10 до 19 часа, а в неделя работи до 15 часа. Почивният му ден – както за повечето музеи в света, е вторник. Експозицията представя историята на шоколада от времето на маите, пренасянето на първите какаови зърна от Христофор Колумб в Европа и съвременните начини за приготвяне на шоколад. Освен това има възможност всеки да се включи в кратък курс по приготвянето му.
Най-специфичното за този музей е неговата сбирка от шоколадови фигури. Неотдавна тя се обогати и с шоколадов макет на стадиона "Ноу Камп". Фигурата беше добавена до тези на футболистите Роналдиньо, Ето`о, Шави и Пуйол. Репродукцията на митичния стадион е поръчана от Карлес Пуйол, капитана на ФК „Барселона“ и приятелката му Кристина, които са използвали същата сладкарска къща за сватбената си торта.


Брюксел, вечният ценител на хубавото

Музеят на какаото и шоколада в Брюксел се намира на малката уличка Rue De La тет d'Or, близо до туристическия информационен център. Той ще приема посетители от вторник до петък от 10 ч сутринта до 16,30 ч следобед. Цените са 5 евро за възрастни, но ако се съпровождат деца под 12 години билетът е само 4 евро, а за малчуганите обиколката е безплатна. Още на входа посетителят се чувства като в къщичката на Хензел и Гретел от приказката на братя Грим. С влизането си тук гостът получава бисквити и всякакви лакомства, потопени в шоколад. Вълшебството на какаото властва навсякъде – неслучайно екскурзоводите казват, че от сбирката на този музей ще се „насладите на някои очарователни факти“. В Музея на шоколада в Брюксел има и демонстрации как се приготвя шоколад. Те се правят от майстори, чиито семейства са в бизнеса вече четири поколения. Освен че белгийските вълшебници ще ви позволят да ги наблюдавате, докато работят, те с радост ще отговорят на вашите въпроси.


Москва – последната спирка

Помните ли какаото „МИШКА“ – вече е част от световната култура на музеите? От март 2009 г. и Москва стана един от градовете, който приюти шоколада в свой музей. Идеята за изграждането му е на собствениците на какаото „МИШКА“. Собственик на музея е Артьом Кузнецов, а експозицията му е разположена на територията на двете най-известни фабрики за производство на какао и шоколад в руската столица „Кондитерский концерн Бабаевский“ и „Красный Октябрь“.
Музеят е създаден за една година и притежава над 30 000 експоната - от фотоматериали и документални филми до артефакти. В него гостите на музея се отправят на увлекателно пътуване по "шоколадовата река" в света, където главният герой е вкусното лакомство. Освен всичко друго посетителите имат възможност да видят как изглежда и как расте какаовото растение, могат да поседят на стъпалата на пирамида на маите и дори да се разходят из трюма на конквистадорска фрегата в чест на завоевателите, донесли какаовите зърна в Европа преди около 500 години.

Станете почитател на Класа