Издатели от цяла Европа се събират у нас

Генералната асамблея на Федерацията на европейските книгоиздатели (ФЕИ) – независима, нестопанска организация на националните асоциации на книгоиздателите от Европейския съюз, ще проведе своята генерална асамблея от 21 до 22 май в София . Това е най-големият форум на издателските институции в Европа и се очаква да се превърне в най-значимото международно културно събитие на столицата за годината. София беше предпочетена за домакин на асамблеята пред Рим и Вилнюс. Федерацията на европейските книгоиздатели (http://www.fep-fee.be) е сдружение с нестопанска цел и е основана през 1967 г.  Тя е партньор на европейските институции за подобряване на законодателната рамка на Европейския съюз с оглед създаване на условия за пълноценно развитие на националните книгоиздателски индустрии в Европа в контекста на Лисабонската стратегия. Федерацията е „гласът” на книгоиздателите в Европа, като ги подкрепя за изграждане на обща политика по отношение на въпроси като размер на ДДС ставка върху книгите, насърчаване на книгата и четенето, проблеми, свързани с авторските права, политиката за защита на потребителите, предизвикателствата на информационното общество и др. Като се има предвид, че книгоиздаването е не само браншът, осигуряващ образователното равнище и културното развитие на населението на всяка страна, но и най-мощната и влиятелна културна индустрия в рамките на ЕС с годишен оборот от близо 30 милиарда евро, Федерацията се ползва с изключителна тежест пред европейските институции.
В годишната среща на Федерацията на европейските книгоиздатели ще вземат участие 32 делегати от 19 европейски държави. Един от важните въпроси, които ще бъдат обсъдени, е делото, заведено въз основа на груповия иск на автори и издатели, претендиращи, че Google е нарушил техните авторски права, като е сканирала техните книги, създавайки електронна база от данни и показвайки кратки откъси без разрешението на притежателите на авторските права.
Заседанията на Генералната асамблея са закрити и взетите решения ще бъдат оповестени в резолюция на пресконференция в зала 3.1 на НДК на 22 май от 16,00 часа.

Станете почитател на Класа