БНР ОТКРИВА ИЗЛОЖБА С УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ НАВРЪХ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МЕДИЯТА

БНР ОТКРИВА ИЗЛОЖБА С УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ НАВРЪХ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МЕДИЯТА

 

 Експозиция с творби от първото издание на ученическия конкурс „По стъпките на Сирак Скитник" ще бъде представена в БНР на 25.01.2024 г., навръх празника на обществената медия.

 

Откриването е насрочено за 13:30 ч., като гости на генералния директор на Радиото Милен Митев ще бъде директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен - Александър Дойчинов и ученици - лауреати от училището по изкуства към Министерство на културата.

 

Конкурсът за живописна творба „По стъпките на Сирак Скитник", който се проведе през октомври 2023 г. в Сливен, е организиран от Българското национално радио, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" в Сливен и Градската художествена галерия, като част от инициативите, с които Българското национално радио отбелязва 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на Сирак Скитник – първи директор на радио София, живописец, художник и театрален критик, и първи председател на Дружеството на художниците (днес СБХ).

 

Победителите в конкурса бяха наградени на 26 октомври 2023 г. на тържествена церемония в Художествената галерия в Сливен на празника на родния град на Сирака.

 

Наградите бяха определени от жури с представители на Художествения съвет на НХГ "Димитър Добрович", на Художествената галерия в града и на БНР. Първа награда бе присъдена на Мария Атанасова – ученичка в ХII клас на гимназията, следвана от Александра Иванова (втора награда) и Стела Недялкова (трета награда). С поощрителни награди бяха отличени Лиляна Александрова, Божидара Кикьова, Рената Реджева, Преслава Енчена и Марина Проданова. Награда за цялостно представяне получи Стела Недялкова.

 

Творбите с картините на даровитите ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен са наредени в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР и ще бъдат част от празника на обществената медия, която вечерта на 25 януари ще връчи Голямата награда "Сирак Скитник" и Годишните награди на БНР за 2023 г.
---
Снимка - БНР: Генералният директор на БНР Милен Митев и Мария Атанасова - победител в конкурса

Станете почитател на Класа