Силвия Великова е носителят на Голямата награда Сирак Скитник на БНР за 2023

Силвия Великова е носителят на Голямата награда Сирак Скитник на БНР за 2023


БНР отпразнува своята 89-а годишнина с гордост, достойнство и чест.


Навръх рождения си ден първата електронна медия в България традиционно раздаде наградите "Сирак Скитник" - за постижения в радиожурналистиката. Бляскава, ефектна, модерна, съдържателна бе церемонията в Първо студио на БНР, където се проведе тържествената вечер.

Генералният директор на общественото радио Милен Митев посочи, че Радиото на Сирака винаги е излъчвало мечти, думи говорещи за духа на Старата къща. "Днес радиото е изпълнено с мечтатели, които излъчват своите мечти към своята аудитория. В радиото работят хора, които обичат медията, с много любов към своята работа. Честит празник на всички, които са оставили и отворили сърцето си за Старата къща така, както тя е отворила вратите си за тях", с тези думи се обърна Милен Митев към радиоколегията - сърдечно и емоционално. Вицепрезидентът Илиана Йотова връчи Голямата награда "Сирак Скитник" за 2023-та година на емблематичната радиожурналистка Силвия Великова с думите: "Това е човек, който много често е между "Осанна" и "Разпни я" и заслужава да се нарича журналист, с цялото уважение, което имаме към тази професия".

"Преди всички" е предаването, по което бяха конструирани всички сутрешни блокове на телевизиите в ефира. Благодаря на всички златни гласове преди мен, сядали в стола на водещите в нашето предаване. Колегите от страната са невероятни, те могат да променят много неща! Благодаря на всички, които по пътя ми помагаха да бъда Репортерът! През 2004 година трябваше да бъда наказана и от президентски репортер да стана съдебен. Беше ми супер трудно и реших, че свършвам с репортерстването. Но по-стабилен и авторитетен ресор в нашата професия няма! Затова благодаря на всички, които тогава ме наказаха!", с усмивка сподели Силвия Великова, приемайки наградата си.

В останалите категории победителите са:


"Годишната награда за радиожурналистика" - Златко Желев, ръководител на направление "Интернет портал" в Дирекция "Дигитални програми", за поредицата от тв студия, посветени на войната в Украйна и изборите у нас.


"Наградата за радиопредаване, радиопроект, музикален проект или мултимедиен проект на БНР" - Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев", и проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, за виртуалната им изложба - мултимедиен проект "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник".


Наградата "Златен глас", която се присъжда се от фондация "Надежда Дженева" по инициатива на Кеворк Кеворкян бе връчена на Ангел Григоров, новинар в програма "Хоризонт" и бивш кореспондент на БНР в Москва.


Наградата "Професионализъм в ефира" за 2023 г. получи журналистът от БНТ Георги Любенов.


Годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя се определя от Обществения съвет на БНР. Призът носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик.

 

На церемонията присъства и председателя на Комисията за култура и медии Тома Биков, както и председателката на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, шефът на Сметната палата Димитър Главчев, депутати, общественици, културни дейци, журналисти.Ето и моите пожелания към колегите от Българското национално радио:


Честит рожден ден на колегите от Българското национално радио! Бъдете все така еталон за бърза, достоверна и обективна информация! Търсете и показвайте Истината! БНР остава безспорния информационен лидер в радиоефира на България, медията с най-високо доверие. Радиото е и най-големия продуцент на българска култура. Продължавайте все така да работите отдадено за слушателите и Вашата публика. Честит празник на радиожурналистите, техническите екипи, творческите работници и артистите от музикалните състави на Радиото! Липсвате ми! Бъдете винаги № 1, колеги! Свободата зависи от нас! Солидарност, достойнство, права! На г-н Милен Митев, генерален директор на БНР пожелавам все така сила и устойчивост, компетентност и професионализъм, мъдрост и ум, воля за отстояване на каузите и високите стандарти - професионални и етични, на най-старата електронна медия в България - БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО!
Честит празник!
Честит 89-и рожден ден, скъпи колеги!

Станете почитател на Класа