Откриха звезда със стайна температура

Американски астрономи са открили звезда - кафяво джудже, която е противоречие на общоприетото разбиране, че всички звезди са горещи. Учените твърдят, че тази конкретна звезда е със стайна температура, съобщи „Ню сайънтист“. Подобно на всички други звезди, кафявите джуджета се образуват от газови облаци, но те не стават достатъчно масивни, за да поддържат ядрени реакции, поради което те за кратко излъчват червено сияние от топлината, образувана при формирането им, след което избледняват. Въпреки това преди откритието на тази звезда, най-студените известни кафяви джуджета се смятаха за достатъчно горещи, за да „изпекат“ всеки, който се опита да ги доближи.
Астрономите от Държавния университет в Пенсилвания използваха инфрачервения космически телескоп на НАСА „Спитцер“, за да засекат светлината от това кафяво джудже на едва 63 светлинни години от Земята, чиято температура е само 30 градуса по Целзий.
Космическото тяло, обикалящо около звезда – бяло джудже, е със седем пъти по-голяма маса от тази на Юпитер, което обикновено би го класифицирало като планета. Планетите обаче се формират в дискове от газ и прах около звездите, уточняват учените, а този обект, наречен WD 0806-661 B, е твърде далече от своята звезда, за да се смята за планета, ако се е формирал на мястото, където се намира в момента.
Въпреки че е по-горещо от Юпитер, чиято температура е около минус 150 градуса по Целзий, новооткритото кафяво джудже е доста по-студено от най-студеното известно досега кафяво джудже с температура от около 100 градуса по Целзий. Това означава, че WD 0806-661 B е „липсващата връзка“, която може да разкрие как температурата повлиява на атмосферата и особеностите на обектите с размери, близки до тези на Юпитер, смятат астрономите.

Станете почитател на Класа