Рекордно изтъня озоновият слой в Арктика

Годишното изтъняване на озоновия слой в Арктика продължава и ще достигне критично ниво тази пролет, показват измерванията на европейски учени, цитирани от ScienceNews. През последните шест седмици голяма част от стратосферата в региона е загубила поне половината от слоя си, който нормално филтрира голяма част от вредните слънчеви ултравиолетови вълни. Новите данни са „вид предупреждение, че може би ще имаме проблем с озоновата дупка“, заяви Франсис Шмидлин от центъра на НАСА във Вирджиния.
Данните, получени от сензори, поставени в балони, намиращи се на голяма височина, показват, че районът с намаляващ озонов слой се е разпрострял на около 15 милиона квадратни километра – област, 22 пъти по-голяма от щата Тексас. Въпреки че засегнатата част от въздуха на 20 км над Земята остава над Северния полюс, тя може да се отклони далеч на юг към Италия или Гърция за няколко дни. Така че населението в Европа, Канада и северната част на САЩ може за кратко да усети по-силно облъчване с ултравиолетови вълни тази пролет.
Разрушаването на озона става при ветрове с ниско налягане, известни като полярни вихри, които се формират над полюсите всяка зима и изолират въздушните маси в тези региони от въздуха в средните географски ширини. Разрушаването на озона в Арктика може да се влошава още един месец, заяви Маркус Рекс от института „Алфред Вегенер“ в Потсдам, Германия.
Настоящото състояние на загуба на озон в Арктика причинява сериозно изтъняване на слоя, но не и дупка както тази, която се отваря в стратосферата на Антарктика всяка година, подчерта Рекс. Но ако вихърът не спре в края на март (както обикновено става) и продължи до май (което се е случвало), „в Арктика може да настъпи ситуация, близка до озонова дупка“, добави ученият.

Станете почитател на Класа