Джон Милнър получи награда "Абел" за математика

Президентът на Норвежката академия на науките Ейвинг Естерюд посочи 80-годишния американски математик Джон Милнър за новия носител на престижната награда за математика “Абел” за 2011 г., която е аналог на Нобелова награда, съобщи Лента.ру. Отличието се присъжда всяка година в Осло от Норвежката академия на науките и литературата за изключителни постижения в областта на математиката. Наградата се придружава от чек на стойност 6 млн. крони /930 000 долара/.
Милнър преподава в университета “Стоуни-Брук” в Ню Йорк. Предмет на изследванията му са диференциалната геометрия, топологията и алгебрата. Благодарение на неговите изследвания са израснали поколения математици. Диференциална топология е дял от математиката, занимаващ се с изучаването на глобални въпроси за диференциалните (гладки) многообразия. Милнър доказва съществуването на седеммерна сфера с нестандартна гладка структура.
Наградата е учредена от правителството на Норвегия през 2002 г., за да бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на един от най-великите математици - норвежеца Нилс Хенрик Абел /1802-1829 г./. За първи път е връчена през 2003 г. Въз основа на откритие на френския математик Огюстен Луи Коши, Абел развива теорията за сходимост на степенните редове и първи изследва напълно сходимостта на биноминалния ред. Абел поставя също основите на теорията на интегралните уравнения.
Наградата ще бъде връчена от краля на Норвегия на 24 май в Осло.

Станете почитател на Класа