Пускат повредения от мълния "Теватрон" през април

Експериментите със сблъскването на елементарни частици в американския колайдер „Теватрон“, който бе ударен от мълния миналата седмица, ще бъдат възобновени в началото на април, съобщи „Фермилаб тудей“.
Мълнията повреди един от двуполюсните магнити, които контролират траекторията на потоците от протони и антипротони, сблъскващи се в колайдера. В момента специалистите повишават температурата в ускорителя, за да стане възможно отстраняването на повредения магнит и замяната му с нов.
Няколко дни преди инцидента във Фермилаб имаше друга авария – на 17 март в ускорителя избухна пожар. До понеделник пожарът в шахтата, където са разположени детекторите на два експеримента – MINOS, който има за цел да изучава неутрино частиците, и CDMS, който изследва частици на тъмната материя – бе потушен.
Ускорителят „Теватрон“ на Фермилаб – американския аналог на ЦЕРН – има обиколка от 6,3 км. Той е вторият по големина в света ускорител на частици след Големия адронен колайдер. Наскоро физиците, анализиращи информацията, събрана от „Теватрон“, представиха нови данни, които уточниха възможната маса на Хигс бозона – засега неоткритата частица, която отговаря за наличието на маса у другите елементарни частици. Тъй като колайдерът успя да събере голямо количество данни, необходими за евентуалното „улавяне“ на Хигс бозона, учените планират да удължат срока му на работа и дори успяха да намерят част от необходимите за това средства. Заради финансовата криза обаче американските власти отказаха да финансират допълнителната работа на „Теватрон“ и експериментите в него ще продължат до октомври.

Станете почитател на Класа