Черна дупка може да е заличила всички форми на извънземен живот

Липсата на доказателства за съществуването на извънземни форми на живот е известно сред учените като „Голямото мълчание“. Те все още не са намерили обяснение на факта, че въпреки дългогодишното издирване, няма потвърждение за наличието на живот извън нашата планета. Сега обаче някои астрономи вярват, че отговорът може да се крие в разрушителната сила на експлодиращите звезди, и твърдят, че извънземните вероятно просто са били пометени от нея. В частност, феноменът, известен като хипернова, може да е унищожил извънземния живот, като го е „изсмукал“ в черна дупка. Тъй като този процес, който възниква, когато изключително голямо бяло джудже – останки на по-древна звезда – стане нестабилно и експлодира, се е случвал няколко пъти за милиони години, е възможно формите на живот да са унищожавани повече от веднъж. Учените вярват също, че съществува възможността и животът на Земята да бъде заличен от избухване на гама лъчи. Интензивната гама радиация произвежда диазотни оксиди, които биха могли да унищожат озоновия слой.
Д-р Едуард Сайън от университета „Виланова“ в Пенсилвания смята, че това е възможно да се случи „скоро“ по познатите на астрономите времеви измерения. Той обаче признава, че подобно събитие едва ли ще се случи през следващите няколко хилядолетия.
Хиперновите представляват гигантски свръхнови. До 1990 г. хиперновите бяха класифицирани единствено когато енергията им надвишава 100 пъти тази на свръхновите. Днес за хипернови се смятат експлозии на всички хипергиганти – звезди с маса между 100 и 300 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Смята се, че разпадащ се изотоп на никела е отговорен за по-голяма част от светлината на хиперновите. Още по-внушително светлинно шоу обаче възниква, когато се сливат две бели джуджета с размерите на Земята. Този процес води до възникването на черна дупка със звездна маса – гигантска трайна дупка в галактиката. Това се случва заради гравитационния колапс – имплозия на звездното тяло вследствие на собствената му гравитация. Колапсът на звездата е естествен процес, който възниква, когато всички нейни източници на енергия са изчерпани. Ако масата на избухващата звезда е под определена критична стойност, крайният продукт е компактна звезда – или бяло джудже, или неутронна звезда. Ако звездата е с маса над този лимит, колапсът ще продължи вечно и ще се образува черна дупка. Астрономите вярват, че всяка експлодираща звезда със звездна маса над 0,7 образува черна дупка.
Според учените една хипернова би предизвикала сериозни щети на Земята. В близост до нашата планета обаче няма известен хипергигант, който да представлява директна заплаха. Все пак обаче в далечното бъдеще радиацията от подобно явление би могла да предизвика щети.

Станете почитател на Класа