Откриха най-древните оръдия на труда в Северна Америка

Археолози от САЩ установиха, че първите хора, които са използвали оръдия на труда в ежедневния си бит, са живели на територията на САЩ преди 15,5 хил. години, съобщи Лента.ру. При разкопки на 60 км северозападно от град Остин, Тексас, бяха открити 15 000 каменни оръдия на труда, които са много по-примитивни от онези, които са използвали първите заселници на Северна и Южна Америка. Най-древните сечива, открити досега, са намерени в Орегон и са на 14 хил. години.
За най-древната американска култура се счита културата Кловис, чийто разцвет настъпил преди 13,2 хил. години. Хората от тази епоха са дошли на северноамериканския континент от Сибир и Аляска през Беринговия проток. Потомците на кловисите са се придвижили далеч на юг и са заселили и в Южна Америка. Кловисите са били добри майстори на копия, а основният им поминък бил ловът на мамути.
Антропологът Майкъл Уотърс заяви, че това откритие разбива мита за първите заселници, а науката се изправя пред ново предизвикателство – да разбере кои са първите хора, живели по тези земи.

Станете почитател на Класа