SETI прекратява издирването на извънземни

Институтът за издирване на извънземен разум SETI реши да замрази дейността на телескопната система Allen заради липса на средства, съобщи „Гардиън“.
Системата от 42 телескопа, широки по 6 метра, разположена на около 500 км северно от Сан Франциско, първоначално бе финансирана предимно от съоснователя на Microsoft Пол Алън, който дари около 30 млн. долара от личните си средства за проекта. Ограниченията на щатския бюджет обаче наложиха спирането на работата по проекта за момента. Институтът SETI се надява да успее да събере 5 млн. долара, необходими за подновяването на дейността, което се планира за 2013 г.
Обсерваторията на стойност 50 млн. долара бе построена и пусната в експлоатация през 2007 г., припомня Нюзру. Работата на системата струва 1,5 млн. долара годишно, а други 1 млн. долара се изразходват допълнително за други проекти, в които се използват данните от телескопите. Сред основните спонсори на SETI са Калифорнийският университет в Бъркли, НАСА и Националният фонд за наука в САЩ. Според директора на SETI Том Пиърсън телескопната система Allen може да премине към Пентагона, като преговорите за партньорство, започнали през 2009 г., продължават.

Станете почитател на Класа