SpaceX праща хора на Марс до 10-20 години

Изпълнителният директор на SpaceX Елон Мъск се надява, че неговата компания ще може да изпрати човек на Марс до 10 или 20 години, съобщи „Физорг“.
„Вероятно ще можем да изпратим човек в Космоса до три години. Ще стигнем и до Марс, в най-добрия случай до 10 години, в най-лошия – до 15-20 години“, обеща Мъск пред „Уолстрийт джърнъл“. „Целта ни е да улесним трансфера на хора и товари до други планети, а след това хората ще решат дали искат да ходят до там или не“, обясни Мъск, който управлява и фирмата за електромобили Tesla.
SpaceX е една от двете водещи частни космически компании в САЩ. Тя спечели 75 млн. долара от американската космическа агенция НАСА, за да й помогне в разработването на апарат, който да замени космическите совалки. Тя е и една от двете компании, с които НАСА има договор за транспорт на товари до Международната космическа станция.
САЩ приключват започналата през 1981 г. програма на космическите си совалки по-късно през годината, като се надяват, че частните компании ще могат да запълнят тази ниша, създавайки ново поколение апарати за изпращане на астронавти в Космоса.
Миналата година базираната в Калифорния компания завърши първия си успешен тест на безпилотна космическа капсула, стигнала до орбита и обратно. Миналия месец SpaceX разкри, че описаната от Мъск като най-мощната ракета в света Falcon Heavy ще извърши първия си демонстрационен полет в края на 2012 г. Ракетата е проектирана да извежда в орбита сателити или космически апарати, тежащи над 53 метрични тона – което е над два пъти повече от капацитета на космическите совалки или на ракетата-носител Delta IV Heavy.

Станете почитател на Класа