Гигантски астероид приближава Земята

Гигантският астероид YU55 ще прелети близо до Земята в края на тази година, но според учените няма никаква опасност да се сблъска с нашата планета, съобщи в. “Дейли мейл”. Астероидът 2005 YU55 е открит в рамките на проекта Spacewatch, реализиран с усилията на Университета в Аризона и Лабораторията за лунни изследвания в гр. Тусон.
Мащабният скален къс, който е с диаметър 300 м, ще прелети между Земята и Луната на разстояние 323 000 км през ноември и ще бъде видим дори с любителски телескопи. YU55 тежи около 55 млн. тона. Учените от НАСА смятат, че ако толкова тежко тяло се удари в Земята, ударът би бил еквивалентен на експлозия от 65 000 атомни бомби. Според изчисленията в резултат на този удар ще се образува десеткилометров кратер с дълбочина над 600 м.
Въпреки че няма опасност от сблъсък, НАСА официално обяви астероида YU55 за потенциално опасен обект. В списъка на агенцията в момента има 874 потенциално опасни за Земята астероида. Техният полет и траектория се следят непрекъснато.
Учените коментираха, че астероидът YU55 вероятно е планетен зародиш, формирал се още в съвсем младата Слънчева система и по случайност доживял до наши дни. Повечето от неговия вид са били погълнати от други планети или са се превърнали в отломки в резултат на многобройни сблъсъци.

Станете почитател на Класа