Българска ретро попфолк песен стана хит в Украйна

Българска ретро попфолк песен стана хит в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.04.2024
  • Share:

Ретро чалга хитът „И ловец съм и рибар съм“ се превърна в същинска сензация и тотален хит сред потребителите на TikTok в Украйна, пише „Телеграф“.

 

 

Знаменитото парче от 90-години на миналия век, известно у нас като „Рибна фиеста“ на изпълнителя Валентин Вълчев – Валдес, превзе младежите в размирната бивша съветска република.

Рефренът на песента „И ловец съм и рибар съм. На закона мамата...“, както е в оригиналния ѝ вариант се върти сред бесарабските българи в Украйна.

Парчето обаче бързо трупа популярност и сред гагаузи, молдовци и други мацинствени общности, а накрая и сред самите украинци. Хитът на Валдес се слуша от Измаил през Одеса та чак до Киев и Лвов, става ясно от стотиците клипчета и споделяния в TikTok.

Постепенно чалга изпълнението набира скорост дори и сред жители на Полша, пренасяйки се през украинци, с които си споделят различни видеа от китайското приложение.

Така песента на Валдес е новият хит в TikTok след друг позабравен хит у нас „Комбайна вършачка“ на варненския оркестър „Камчия“.

През 2022 година парчето придоби широка популярност в Сърбия под името „Васко Жабата“, който е основен герой в песента. Пренесе се в Босна и Херцеговина и Черна гора.

Дори братята македонци го припяваха, въпреки, че хич не им харесваше, че е българско, обяснимо заради настроенията в бившата югорепублика Северна Македония.

 
 

Станете почитател на Класа