Докосването има лечебни свойства срещу болката и депресията

Докосването има лечебни свойства срещу болката и депресията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2024
  • Share:

Човешкото докосване може да намали болката, депресията и тревожността у възрастни и деца, установиха германски учени, цитирани от в. "Индипендънт".

 



Положителният ефект се усеща както при болни, така и при здрави хора, независимо от възрастта. Подобно въздействие има и докосването на животни и дори тежко одеяло, пишат учените от Рурския университет в сп. Nature Human Behaviour. Освен това колкото по-чест е физическият контакт, толкова по-добре, допълва БТА.

Изследователите са направили преглед и анализ на 212 проучвания, включващи общо 12 966 души, за да установят ползите от докосването за здравето. Те са открили сериозни доказателства за това при хора, които са се докосвали до други хора или дори до предмети, включително роботи и одеяла с тежести. Най-големи ползи за психичното здраве установили, когато хората се докосвали до други хора, за разлика от докосването на предмети. Същото е наблюдавано и при новородени.

Джулиан Пакхайзер от Рурския университет и колегите не открили разлики в ползите за физическото или психическото здраве на възрастните в зависимост от вида на докосването, като например масаж или прегръдка. Проучването също така показало, че колкото по-чест е бил физическият контакт, толкова по-полезен е бил той.

Най-ефикасно е докосването по главата в сравнение с останалите части на тялото. Освен това еднопосочното докосване е за предпочитане пред произволното.

Станете почитател на Класа