Токио: Ето къде живеят бедните японци, а и богатите също

Токио: Ето къде живеят бедните японци, а и богатите също
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2024
  • Share:

В Токио, мегаполис на контрасти, където небостъргачите съжителстват с тихи улици и шумни райони със спокойни паркове, животът тече в свой специален ритъм.

 

 

И един от най-ярките елементи на този ритъм е жилището. Не е тайна, че цените на недвижимите имоти в Токио са баснословни, така че много хора, дори и богаташи, са принудени да се тъпчат в миниатюрни апартаменти. Но интересно как живеят бедните, пишат западните медии.

Историята ни запознава с Кейко, жителка на Токио, и нейния уютен, но малък апартамент. Още от самото начало се озоваваме в свят, в който всеки сантиметър пространство се използва разумно.

Влизайки в апартамента, се навеждате, за да не се ударите в рамката на вратата. Малък рафт на входа, украсен със сладки малки неща („каваи“), създава уютна атмосфера. Тук, в миниатюрния „коридор“, е обичайно да събуете обувките си.

След като минахме през тесен коридор, се озовахме в „основната“ стая на апартамента. Тук, до единствения прозорец, има двойно легло.

Пространството между леглото и завесата служи като хол. Ниска маса, предназначена за пиене на чай, замества столовете тук, а вместо тях има възглавници на пода.

Зад леглото се крие друга изненада – миниатюрен балкон. Японците ценят балконите, дори и в такива малки апартаменти. Вярно, че може да се влезе само през леглото, но това не пречи на Кейко да се наслаждава на чистия въздух тук.

За съжаление половината място е заето от климатика, а вътрешното му тяло е закрепено над вратата, спестявайки ценни сантиметри.

Връщайки се в коридора, можем да погледнем зад затворените врати. Зад едната има малък дрешник, а зад другата има цяла кухня, която се побира на няколко квадратни метра. Мивка, плочки, сушилник за съдове – всичко тук е функционално и компактно.

Друга врата води към комбиниран санитарен възел. Малкото пространство с размерите на тоалетна на самолет включва мивка, „вана“ и тоалетна. Спестяването на място тук е на първо място: един кран се използва както за мивката, така и за ваната.

Вместо традиционен рутер, този апартамент разполага с преносимо устройство, което се свързва с мобилен интернет.

Тук няма нищо излишно, но има всичко необходимо за комфортен живот. И въпреки че апартаментът на Кейко е малък, той е изпълнен с уют и топлина, отразявайки характера и оптимизма на собственика си.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа