Наеха роми да просят в шведски музей като произведения на изкуството

Двама румънски роми, просещи по улиците на Швеция, си намериха работа, каквато и не са предполагали. Те позират като произведения на изкуството. Това обаче подхрани дебата за границите на човешкото достойнство, предаде АФП.

Лука Лъкатуш, дърводелец на 28 години, който е напуснал селото си в Северна Румъния, бил нает с приятелката си Марсела Череши, с която иначе проси по улиците на третия по големина град в Швеция - Малмьо.

Вместо между 30 и 60 крони (3,25 до 6,50 евро), събирани като милостиня под дъжда или вятъра, те направиха ежедневните си доходи четири пъти по-големи, като просто прекарват два часа в общински музей на съвременното изкуство. На топло, разбира се.

"По-добре е, отколкото на улицата. Навън е студено, а и хората са по-симпатични тук. И няма нужда да говорим много", казва Лука Лъкатуш пред АФП, интервюиран с помощта на преводач.

Около 15-те евро, които печели на час, ще отидат за ремонт на опожарена къща, в която той казва, че живее от две години. Това е принудило социалните служби да вземат две от четирите му деца, а другите две са изпратили при роднини.

26-годишната Марсела Череши, бременна с първото дете на двойката, има деца от предишна връзка – две, които живеят при сестра ѝ.

Много са членовете на ромското малцинство в Румъния, които предпочитат да опитат късмета си на друго място в Европа, а не да останат във втората най-бедна страна в Европейския съюз (първата по бедност е България, бел.ред.), където, освен това, пазарът на труда остава до голяма степен затворен.

Станете почитател на Класа