Германските Леви с остро негодуване срещу военното учение на САЩ и НАТО „Защитник на Европа 2020“: Забранете това учение, то е срещу Русия

Мащабните учения на САЩ и НАТО „Защитник на Европа 2020“ все още не са започнали, но вече срещат съпротива в Германия, съобщава Neues Deutschland. „Това не е нищо повече от опит да се провокира Русия и да се създаде фалшив образ на врага, както и разточително харчене на пари и ресурси“, казва германската Левица.

 

 

 

 

Следващата седмица ще започнат военните учения „Защитник на Европа 2020“ на САЩ и НАТО, които по същество ще станат най-голямото прехвърляне на американски войски на европейския континент за последните 25 години, пише Neues Deutschland.

Маневрите все още не са започнали, но вече срещнаха съпротива: организациите на движението за мир и Левата партия на Германия призоваха за протести срещу предстоящите учения, съобщава немското издание.

«Тези мащабни учения не са нищо повече от опит да се провокира Русия и да се създаде фалшив образ на врага, както и загуба на пари и ресурси», заяви Антония Мершинг, член на саксонския парламент от Лявата партия.

По време на маневрите около 20 хиляди войници ще бъдат прехвърлени в Германия от САЩ в Източна Европа, уточнява изданието.

Групата на Левицата в саксонския парламент, продължава Neues Deutschland, също остро остро критикува Бундесвера заради факта, че германските войски трябва да осигуряват логистична подкрепа по време на прехвърлянето на американските войски.

Така например учебният полигон в саксонската Горна Лужица ще се използва като пункт за разтоварване и база на НАТО, казват членовете на Левите.

Затова депутатите призоваха правителството на Саксония «да положи всички усилия и да постигнат ефективна забрана за използването на територията на Саксония за учения и разполагането на силите на НАТО срещу Русия».

Както отбелязва изданието, основните маневри ще се проведат през април и май — може би дори на 8 май в деня на честването на 75-та годишнина от освобождението.

Според депутата на Бундестага от Лявата партия Тобиас Пфлугер това фактически е нападение срещу Руската федерация.

„За освобождението от фашизма трябва на първо място и преди всичко да сме благодарни на Съветския съюз“, припомни Пфлугер.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа