Мексико потвърди, че ще бъде домакин на преговорите между венецуелското правителство и опозицията

Мексико потвърди, че ще бъде домакин на преговорите между венецуелското правителство и опозицията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор потвърди, че страната му ще бъде домакин на диалога между венецуелското правителство и опозицията.


"Да, тези разговори ще се проведат. И ние помагаме страната ни да бъде домакин на тези разговори", каза мексиканският президент по време на сутрешната си пресконференция.


Лопес Обрадор обясни, че Норвегия е предложила Мексико като място за провеждане на тези преговори, което беше прието от мексиканското външно министерство.


"Приемаме. Това, което търсим, е да има диалог и споразумения между страните. Това са разговори между правителството на Венецуела и опозицията. Дано бъде постигнато споразумение", добави мексиканският президент.


На въпрос дали вече има дата за срещата, Лопес Обрадор предпочете да не дава повече подробности. Въпреки че няма официално потвърждение, страните обявиха, че диалогът ще се проведе през август.


Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърди участието на управляващата партия в срещата.


Емблематични фигури от десницата на Венецуела, като опозиционера Леополдо Лопес, лидер на популярната партия Voluntad - същата, в която е самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо - също заяви, че ще присъства на срещата.


Правителството на Венецуела ще постави на масата края на санкциите и признаването на институциите, които се опитаха да делегитимират опозицията.


За разлика от това, венецуелската десница ще търси по-добри условия за участие в следващите избирателни процеси, включително в мегаизборите през идващия ноември.

Станете почитател на Класа