Делото на Epic Games срещу Apple

Делото на Epic Games срещу Apple
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2021
  • Share:

Окръжният съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния се произнесе по делото Epic Games срещу Apple, едно от най -големите съдебни дела в технологичната индустрия. Компанията Apple спечели смесена победа, тъй като беше оправдана по девет от 10 обвинения, но ще бъде принудена да промени политиките си в App Store и да намали контрола върху покупките в приложението, съобщава CNBC.


През август 2020 г. Epic Games, разработчикът на видеоиграта „Fortnite", беше забранен от програмата за разработчици на Apple, след като разреши функция за директно плащане в приложенията си, въпреки правилата на Apple, забраняващи начини на плащане, различни от предлаганите от App Store, за които разработчиците трябва да плащат на Apple между 15% и 30% от всяка транзакция.


Epic Games предприе съдебни действия срещу Apple и целеше да покаже, че App Store нарушава американското антитръстово законодателство, тъй като причинява по-високи цени за потребителите и принуждава разработчиците да спазват всички негови правила, за да имат достъп до мобилните устройства на ябълката.


Съдията Ивон Гонсалес Роджърс постанови „Като се има предвид протокола от процеса, Съдът не може в крайна сметка да заключи, че Apple е монополист съгласно федералните или държавните антитръстови закони", следва решението.


Роджърс също така определи „Правилата на Apple да не допускат други платежни системи са антиконкурентни" и издаде съдебна заповед, в която се посочва, че компанията вече няма да може да забранява на разработчиците да предоставят връзки или други комуникации, които насочват потребителите извън покупките в приложението на Apple. Заповедта ще влезе в сила през декември.


"Тези правила на Apple скриват критична информация от потребителите и противозаконно потискат избора на потребителите. Когато се комбинират с зараждащите се антитръстови нарушения на Apple, тези правила са антиконкурентни и националните Разпоредби за премахване на същите са оправдани", пише съдията .


Преди да бъде съобщено решението, Apple облекчи някои от правилата си, позволявайки на разработчиците да изпращат имейли до клиентите, за да ги насърчат да правят покупки извън приложението, както и да разреши някои линкове в приложенията.

Станете почитател на Класа