Зеленски призна, че все още не е получил твърд отговор от САЩ относно членството в НАТО

Зеленски призна, че все още не е получил твърд отговор от САЩ относно членството в НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2021
  • Share:

Седмица след дълго търсената среща с американския си колега, украинският лидер Владимир Зеленски все още не е получил директен отговор от Вашингтон относно стремежите страната му да се присъедини към блока на НАТО, ръководен от САЩ.


Това казва самият Зеленски, който на организираното от олигарсите събитие „ДА" в петък, призна че американският президент Джо Байдън не му е дал конкретен отговор, когато се срещнаха в Белия дом.


"Да, не сме получили пряк отговор относно присъединяването на Украйна към НАТО", каза Зеленски, отбелязвайки обаче, че властите в Киев имат пълно доверие, че имат подкрепата на Америка.


Присъединяването към НАТО беше заявена цел на Зеленски, когато беше избран за лидер през 2019 г., и той многократно моли да бъде допуснат до съюза. Идеята е по-малко популярна сред членовете на блока и изглежда няма признаци за скорошно приемане на Киев.


Въпреки твърдението на Зеленски, че Байдън лично подкрепя Украйна, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отбеляза по-рано този месец, че "Киев все още има да предприеме стъпки". Като примери тя отбеляза "Усилията за напредване на реформите в областта на върховенството на закона, модернизиране на сектора на отбраната и разширяване на икономическия растеж".


Украинското правителство също желае да се присъедини към Европейския съюз - още една от ключовите цели на Зеленски. Въпреки това, през 2016 г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще са необходими около 20 или 25 години, за да се присъедини Украйна към ЕС и НАТО.
Брайън Макдоналд

Станете почитател на Класа