NYT: Американските удари в Кабул убиха хуманитарен работник и семейството му, а не терорист от ИД

NYT: Американските удари в Кабул убиха хуманитарен работник и семейството му, а не терорист от ИД
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2021
  • Share:

Мъжът, който загуби живота си при атака на американски безпилотен самолет в Кабул на 29 август, всъщност беше мирен афганистански гражданин, работещ за американска неправителствена организация, а не шофьор на кола бомба, както твърди Вашингтон. Действието е причинило и смъртта на девет членове на семейството на жертвата, седем от които деца, според разследване на вестник The New York Times, публикувано в петък.


Според версията на Пентагона, неговата „справедлива атака елиминира непосредствена заплаха, като прекрати живота на поне един човек, който е фасилитатор на Голям Хорасан от Ислямска държава, известен също като ISIS-K." Тази организация пое отговорност за атентатите, при които загинаха над 170 души, включително 13 американски войници, близо до летището в Кабул на 26 август.


Въпреки това The New York Times повдига въпроси относно тази версия на събитията, след като разследва видеозаписи от охранителни камери и интервюира повече от дузина колеги и роднини на убития хуманитарен работник.


Представители на Пентагона заявиха, че не са знаели самоличността на шофьора на колата по време на нападението, но го смятали за подозрителен поради начина, по който тълкуват дейностите му този ден. Предполага се, че той е посетил сигурна къща на Ислямска държава и че в един момент той е натоварил в превозното средство вероятен експлозив.


Ню Йорк Таймс от своя страна идентифицира водача като Земари Ахмади, 43-годишен електроинженер, който от 2006 г. работи за американската неправителствена организация Nutrition and Education International (NEI), посветена на борбата с недохранването в Афганистан. Ахмади е подал молба за презаселване в САЩ.


Друго от откритията на вестника е, че пътуванията на Ахмади в деня на нападението всъщност са били насочени към транспортиране на колеги до и от работа, докато анализ на видеозапис от охранителна камера показа, че това, което той е натоварил в превозното средство, са контейнери с вода, а не експлозиви.


От друга страна, медията разследва изявленията на американските военни за „вторичните експлозии", настъпили след нападението им с дронове, които според тях са доказателство, че превозното средство съдържа експлозиви. Няколко експерти, които огледаха мястото на нападението, не намериха доказателства за втора експлозия и заключиха, че щетите са в съответствие с един удар с безпилотен самолет.


Коментирайки разследването на "Ню Йорк Таймс", говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви пред репортери "Централното командване на САЩ (Centcom) продължава да оценява атаката, но никоя друга армия не работи по-усилено от американската за предотвратяване на жертви сред цивилните. Атаката се основава на добро разузнаване и все още вярваме, че е предотвратила непосредствена заплаха за летището и за нашите мъже и жени, които още служат на летището."

Станете почитател на Класа