Шах и мат от Москва чрез «Северен поток 2»

Шах и мат от Москва чрез «Северен поток 2»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.09.2021
  • Share:

Москва победи Европа в газовия шахмат, пише германският вестник Wirtschaftswoche. Цените на газа достигнаха почти рекордни нива, складовете в Европа са празни. Няма значение дали това е пропуск на пазара или безмилостните сметки на Москва: борбата за завършения вече газопровод „Северен поток 2“ едва ли би могла да завърши по-добре за „Газпром“, а все още предстои зима.

 

Wiwo: Шах и мат от Москва чрез "Северен поток 2"

 

Завършването на газопровода „Северен поток 2“ беше обявено незабавно, отбелязва германският вестник Wirtschaftswoche. И това е разбираемо: за Газпром и Кремъл беше важно да се обърнат към Европа с ясно, триумфално послание.

 

„Никой няма да ни задържи“, е първата му част, адресирана до всички противници на проекта в САЩ и Брюксел, но и до Зелените в Берлин.

 

Втората част на това послание звучи с не по-малък триумф:

 

„В близко бъдеще това няма да се промени, ние се погрижихме за това“.

 

Защото Газпром, благодарение на своята стратегия и волята на случайността, е в такова положение, че всеки, който все още иска да възпрепятства газопровода, ще изпита трудности през следващите месеци.

 

Всъщност става въпрос за три пречки, които все още могат да създадат проблеми за Nord Stream AG с Герхард Шрьодер начело, отбелязва вестникът. Първата трудност е така нареченият процес на сертифициране. То трябва да се извършва от германската федерална мрежова агенция, която е подчинена на Министерството на икономиката. Преди сертифицирането министерството трябва да премахне риска сигурността на доставките в Германия и Европа да не се окажат застрашени от газопровода.

 

Втората трудност е свързана с европейското законодателство и по-специално с директивата за пазара на газ, изискваща експлоатацията на тръбопровода да бъде отделена от доставката на газ. Тоест Газпром не може едновременно да поддържа работата на газопровода и да захранва с газ. Решението на съда по този въпрос може да се проточи до следващата година. Това обаче няма да спре началото на експлоатацията на газопровода, особено след като Роснефт вече участва в преговорите като допълнителен доставчик на газ, за ​​да постигне поне повърхностно спазване на изискванията на ЕС.

 

 

 

 

 

Третото препятствие може да бъде присъствието на Зелените в новото германско правителство след изборите. Те са категорично против Северния поток 2, както и много експерти, които смятат, че тръбопроводът е прекомерен за снабдяването на Германия и Европа.

 

«Газпром» обаче е добре въоръжен, тъй като германците скоро може отново да имат чувството, че без газа от «Северен поток 2» няма да преживеят зимата, подчертава изданието.

 

Следователно, от прагматична гледна точка, най-добре е да се ускори процесът на сертифициране на газопровод. Зависимостта от руския газ сега се демонстрира особено ясно на германците. «Газпром» разиграва картата въз основа на факта, че запасите от газ в Европа сега са малки, както не са били от дълго време — следователно газът е по-скъп, отколкото от всякога.

 

Ако зимата се окаже топла, всичко не е толкова лошо, признава авторът на статията. Но ако зимата е студена, ниските складови наличности и примамливата перспектива за запълване на дефицита чрез шикарния нов газопровод „Северен поток 2“ биха могли да ускорят някои официални процедури. Следователно Газпром спокойно може да изчака зимата. Европейците, от друга страна, не могат.

 

«При всички случаи Газпром и Кремъл от самото начало твърде ловко водеха играта около «Северен поток 2», пише Wirtschaftswoche.

 

Сега газопроводът е завършен, а на европейците в играта за газ е обявен шах.

Когато партията най-накрая завърши, Москва няма да изчаква, за да обяви МАТ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа