Уволниха директорка от Apple, дръзнала да се оплаче от сексизъм и тормоз на работното място

Уволниха директорка от Apple, дръзнала да се оплаче от сексизъм и тормоз на работното място
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.09.2021
  • Share:

Apple уволни директорката на инженерната програма Ашли Джовик, която през последните месеци публично се оплака „от сексизъм в компанията, от враждебна работна среда и отмъщение, сексуален тормоз, опасни условия на труд", съобщава порталът The Verge.


Компанията Apple обосновава решението, като посочва, че служителката е нарушила правилата за изтичане на поверителна информация.


В началото на август Джовик бе пусната в безсрочен административен отпуск, докато Apple разследва твърденията й. Тази седмица член на екипа за връзки със служителите на Apple я информира, че компанията разследва чувствителен въпрос за интелектуалната собственост и че иска да говори с нея в рамките на час.


Служителката отговорила, че иска да поддържа всички съобщения в писмена форма, и че препраща кореспонденцията до Националния съвет по трудови отношения на САЩ, където наскоро е подала жалба.


От екипа за връзки със служителите реагираха, че тъй като Джовик е избрала да не участва в дискусията, те ще продължат с информацията, с която разполагат, и предвид сериозността на тези обвинения, те ще спрат достъпа й до системите на Apple. Часове по-късно Джовик получила имейл, в който я информират, че от следващия ден ще бъде уволнена.


„Когато през март започнах да изразявам притеснения относно безопасността на работното място и почти веднага се сблъсках с отмъщение и сплашване, започнах да се подготвям да се случи нещо подобно", каза Джовик. „Разочарована съм, че една компания, която обичам от дете, се отнася по този начин към своите служители", оплака се тя.


Говорителят на Apple Джош Розенсток каза пред The Verge "компанията приема сериозно всички опасения и разследва задълбочено всеки път, когато възникне проблем, но от уважение към поверителността на засегнатите хора, конкретни въпроси на служителите няма да бъдат обсъждани".


„Ние сме и винаги сме били отдадени на създаването и поддържането на позитивно и приобщаващо работно място", каза Розенсток.

Станете почитател на Класа