Военните учения между Русия и Беларус

Военните учения между Русия и Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

Съвместните учения на руските и беларуски военни „Запад-2021“ са демонстрация на сила и военни възможности, пише Der Spiegel: НАТО ги разглежда като традиционно „показване на мускулите“. Освен това тези учения могат да бъдат специфичен сигнал към Полша, като се има предвид мястото на тяхното провеждане.

 

Der Spiegel: Военните учения между Русия и Беларус по погрешка могат да завършат в Берлин

 

 

Като част от учението „Запад-2021“ руските и беларуските военни ще се обучават да отблъскват предполагаемата атака на западните държави в продължение на шест дни, пише Der Spiegel.

 

Както отбелязва вестникът, Русия и Беларус провеждат ученията „Запад-2021“ на всеки четири години и на всеки четири години повдигат въпроси на Запад. Първо, става дума за техния мащаб, и второ, за голямото влияние на Москва над Минск: въпросът е, придобива ли така Русия по-голямо влияние в Беларус?

 

 

 

 

Сега тези въпроси придобиват коренно различен оттенък, отбелязва Der Spiegel. Властта на Лукашенко беше разклатена през лятото на 2020 г. поради масовите протести, които доведоха до сериозно влошаване на отношенията със Запада. Сега беларуският лидер е по-зависим от Русия от всякога. Миналия четвъртък Путин и Лукашенко обявиха значително разширяване на сътрудничеството между двете страни. Освен това Русия няма да повиши цената на газа за Беларус.


Противниците на Лукашенко се опасяват, че тази интеграция се осъществява за сметка на беларуските интереси.

 

В рамките на ученията „Запад-2021“ се отработва отблъскване на условно нападение от страна на западните държави срещу Беларус с цел сваляне на властта и отблъскването й от Русия, пише Der Spiegel. Трудно е да се каже точно колко военни ще участват в маневрите, отбелязва вестникът: руските данни за 200 хиляди военнослужещи изглеждат завишени. Западните военни наблюдатели очакват около 50 000 войници.

 

Струва си да се обърне внимание и на избора на място за учението, пише Der Spiegel. То ще се осъществи главно на западните и южните граници на Беларус: според редица експерти това може да е сигнал към Полша.

 

НАТО разглежда учението „Запад 2021“ като традиционно учение за „показване на мускули“, пише Der Spiegel. Както отбелязва вестникът, позовавайки се на думите на високопоставен от НАТО, Москва иска да покаже на Запада на какво е способна. Освен това западните наблюдатели отбелязват, че Русия е в състояние да прехвърли войските си толкова бързо, че може да не се нуждае от военна база в Беларус.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа