Путин се самоизолира заради случаи на КОВИД-19 в своето обкръжение

Путин се самоизолира заради случаи на КОВИД-19 в своето обкръжение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2021
  • Share:

Заради това руският президент ще вземе участие в срещите на върха на Съвета за колективна сигурност ОДКБ на Шанхайската организация за сътрудничество в режим на виеоконференция

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че е принуден да мине в самоизолация за исвестен период от време заради случаи на коронавирус в обръжението си. Държавният глава е направил това изявление в разговор с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, пояснява пресслужбата на Кремъл.

"Владимир Путин съобщи, че във връзка с появилите се случаи на заболели от коронавирус в обкръжението му е длъжен за определен период да премине в режим на самоизолация", се казва в съобщението на Кремъл.

С оглед на това руският президент ще вземе участие в предстоящите тази седмица в Душанбе сесии на Съвета за колективна сигурност ОДКБ, заседание на Съвета на държавните глави на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество и съвместното заседание на държавните глави на страните от ОДКБ и ШОС в режим на виеоконферентна връзка, уточняват от Кремъл.

Лидерите на Русия и Таджикистан са обсъдили в разговора си актуални теми от двустранните отношения, както и ситуацията, свързана със събитията в Афганистан.

Междувременно Кремъл съобщи, че снощи се е провела среща между Владимир Путин с президента на Сирия Башар Асад. Двамата лидери са обсъдили политическата обстановка в арабската република, борбата с международния тероризъм, както и въпроси от двустранното сътрудничество.

Владимир Путин поздрави Башар Асад за рождения му ден, който беше на 11 септември и за победата му на президентските избори (те се състояха на 26 май, Асад получи подкрепата на над 95% от избирателите) и подчерта заслугите му за възстановяването на Сирия.

Руският президент изтъкна, че благодарение на съвместните усилия на Москва и Дамаск на терористите е нанесен сериозен удар и правителството на Асад контролира 90% от територията на страната.

Според Владимир Путин основният проблем в Сирия е присъствието в отделни райони на чуждестранни войски без решение на ООН, което противоречи на международното право и пречи на законното правителство да обедини страната.

Башар Асад от своя страна изтъкна приноса на Русия за победата над терористите и подчерта деструктивната роля на някои държави, които блокират политическите процеси в Сирия. Той определи наложените на Дамаск санкции като нелегитимни и нечовешки.

Двамата президенти обсъдиха още хуманитарното сътрудничество и съвместната борба с коронавирусната инфекция.

Путин напомни, че в Сирия вече са доставени първите партиди от руските ваксини „Спутник V“ и „Спутник Light“.

 

 

 

Станете почитател на Класа