Южна Корея глоби Google със 177 милиона долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара

Южна Корея глоби Google със 177 милиона долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2021
  • Share:

Южнокорейската комисия за справедлива търговия (KFTC) наложи глоба от 177 милиона долара на Alphabet Inc, компанията-майка на Google, обвинявайки американския гигант в злоупотреба с господстващото си пазарно положение, за ограничаване на конкуренцията от операционните системи за мобилни телефони.


Антимонополната агенция на азиатската държава разследва компанията, за която се твърди, че е блокирала местните производители на мобилни телефони, за да им попречи да използват операционни системи, различни от Android.


Агенцията също така забрани на Google да принуждава производители като Samsung или LG да подписват договори против фрагментация (AFA), което им пречи да разработват или използват модифицирани версии на операционната система.Освен това KFTC разпореди да се променят съществуващите споразумения.


В момента Android присъства в повече от 80% от мобилните устройства по света.


Тази глоба, считана за една от най-високите, наложени в Южна Корея за доминиране на пазара, е най-новият антитръстов неуспех, претърпян от Google в страната.


По-рано този месец парламентът прие закон, който забранява на големите оператори на магазини за приложения, като Google, да принуждават разработчиците на софтуер да използват техните платежни системи. Новият регламент, който създава прецедент и в други държави, ще влезе в сила от 14 септември, съобщава Bloomberg.

Станете почитател на Класа