Връщат оградата на Капитолия преди митинга за затворниците от 6 януари

Връщат оградата на Капитолия преди митинга за затворниците от 6 януари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2021
  • Share:

Спорната ограда от бодлива тел, издигната около Капитолия на САЩ вследствие на безредиците, се завръща преди митинга през уикенда в знак на протест срещу отношението към стотиците затворени след протеста.


Капитолийската полиция информира Конгреса за връщането на оградата, потвърждавайки, че законодателите ще бъдат пощадени от хаоса от осем месеца преди това.


„Оградата ще се издигне ден или два преди събитието и ако всичко върви добре, тя ще падне много скоро след това", каза началникът на полицията на Капитолия Томас Мангер пред репортери в понеделник.


Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер заяви, че е „уверен, че правоприлагащите органи са много по-подготвени сега, отколкото преди 6 януари". Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се позова на "много по-добрата подготовка и комуникация, както и знания за това какво да очакваме" .


Брифингът на полицията последва само часове след като жител на Калифорния беше арестуван в камион пред централата на Демократичния национален комитет, твърдейки, че е „на патрул", като притежавал щик и мачете. Камионът, украсен със символи на белия супрематизъм и с липсваща регистрационна табела, е спрян от полицаите малко след полунощ, които арестували шофьора Доналд Крейгхед за притежание на забранено оръжие.


Въпреки обилното бърборене в социалните мрежи по повод протеста на 6 януари в дните и седмиците, предхождащи събитието, много от участниците съобщиха, че полицията на Капитолия почти напълно е отсъствала от демонстрационния маршрут на този ден, а кадрите от филмите потвърждават, че дори някои от присъстващите са правили усилия да спрат участниците да влязат в сградата.


Очаква се хиляди привърженици на Тръмп да се съберат в събота в знак на протест срещу отношението към над 600 души, обвинени в престъпления, свързани с безредиците, някои от които остават затворени без гаранция. Организаторът Мат Брейнард, бивш стратег на предизборната кампания на Тръмп, поздрави „смелите патриоти, които рискуваха свободата си да участват в предишни митинги от името на протестиращите, задържани за ненасилствено изразяване на правата си по Първата поправка".


Докато по-голямата част от демонстрантите бяха без оръжие и нито един законодател не беше ранен в мелето, събитията от 6 януари все пак бяха обявени от демократите и републиканците против Тръмп като „въоръжено въстание, атака срещу демокрацията, равна по сериозност на тази от 11 септември, Пърл Харбър или дори - според президента Джо Байдън – като Гражданска война".


Въпреки това, и четиримата, които загинаха на този ден, бяха сред предполагаемите нападатели: ветеранът от ВВС Ашли Бабит беше застрелян от полицейски служител от Капитолия, а останалите умряха в спешна медицинска помощ или бяха потъпкани от тълпата. Няколко полицаи от окръг Колумбия, участващи в инцидента, по-късно се самоубиха, а полицай Брайън Синик умря в дните след бунта след два удара.


Първоначално оградата бе построена около Капитолия вследствие на бунта, където остана в продължение на месеци, въпреки възраженията от съседи и други, които смятат, че изпраща антидемократично послание. Докато бившият президент Доналд Тръмп, който по това време вече слезе от поста, беше импийчван втори път заради предполагаемо подбуждане на безредици с реч преди групата да излезе в Конгреса, доклад на Сената на САЩ, публикуван през юни, не го обвини, като вместо това посочи с пръст полицията в Капитолия, ФБР и Министерството на вътрешната сигурност за игнориране на обширното планиране, което се е случило в публични групи в социалните медии.

Станете почитател на Класа