Световната банка предупреждава за масови вътрешни миграции до 2050 г.

Световната банка предупреждава за масови вътрешни миграции до 2050 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2021
  • Share:

Проучване на Световната банка (СБ) предупреждава, че изменението на климата може да породи масивна вътрешна миграция в страни по целия свят, ако не се вземат „ранни и съгласувани мерки в полза на околната среда".


Според последното издание на доклада на Groundswell - публикуван от Световната банка на нейния уебсайт - изменението на климата може да накара 216 милиона души в шест региона на планетата да се преместят в рамките на собствените си страни до 2050 г.


Проучването показва, че „вътрешната миграция ще се увеличи през следващите десетилетия и след това ще се ускори през втората половина на века, ако държавите не намалят глобалните емисии на парникови газове и не изградят устойчивост към настоящите и бъдещите въздействия на изменението на климата".


В допълнение, докладът добавя „нито един регион не е имунизиран от тази ситуация, особено когато въздействието на изменението на климата може да навреди на поминъка на населението и следователно да генерира загуба на обитаемост на местата, които остават силно изложени".


Тези измествания могат да бъдат предотвратени чрез „прилагане на ранни и съгласувани мерки, за да се помогне за намаляване на глобалните емисии на парникови газове, като същевременно се управляват политиките за приобщаващо и устойчиво развитие за намаляване на мащаба на развитие на вътрешна миграция с до 80%".


Канта Ендоуд и Вивиан Клемент, водещи автори на доклада, отбелязват, че „възможността за действие" е това, което все още поражда надежда. „Осигуряването на зелено, устойчиво и приобщаващо развитие е от съществено значение за намаляване на разходите за изменението на климата."


Успоредно с това те добавят „страните могат да предвидят и да се подготвят за фактори, които стимулират миграцията, като предоставят подкрепа на общностите за адаптиране, разнообразяване на поминъка или улесняване на мобилността, когато това е необходимо".


Ако не се прилагат непредвидени мерки, предупреждава проучването, „критични зони на миграция и имиграция, свързани с проблемите на климата, ще започнат да се появяват от 2030 г. Тези първи огнища на миграция ще се появят на места, където препитанието е застрашено, и ще бъдат насочени към регионите с най-добрите възможности за препитание".


Специалистите добавят, че изменението на климата поражда най-малко три трудности, които принуждават хората да емигрират: „Увеличаването на недостига на вода, намаляването на производителността на културите и повишаването на морското равнище, влошено от бурите".


Ендоуд и Климент посочват, че „критичните зони ще бъдат генерирани през 2030 г. и ще продължат да се засилват и разширяват, ако не се предприемат действия в това отношение".


Например те подробно описват, че в Африка (на юг от Сахара) 86 милиона вътрешни мигранти могат да бъдат мобилизирани поради климатични причини; докато в Източна Азия и Тихия океан те прогнозират 49 милиона.


Освен това в Южна Азия ще мигрират още 40 милиона; в Северна Африка - 19 милиона; в Латинска Америка - 17 милиона, а в Източна Европа и Централна Азия - още 5 милиона души.

Станете почитател на Класа