Путин: "Основният проблем в Сирия е присъствието на чужди войски без разрешение от ООН или Дамаск“

Путин: "Основният проблем в Сирия е присъствието на чужди войски без разрешение от ООН или Дамаск“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2021
  • Share:

Според мнението на руския президент Владимир Путин основният проблем в Сирия е „наличието в определени територии на страната на чуждестранни сили, които нямат съответното разрешение от ООН или Дамаск, което очевидно противоречи на международното право и не позволява на сирийското правителство да положи максимални усилия за консолидиране на страната и да премине към нейното възстановяване със скорост, която би била възможна, ако цялата територия беше под контрола на президента Башар Асад".


В понеделник руският президент се срещна със сирийския си колега в Кремъл и похвали усилията на Асад да подобри диалога с политическите си опоненти. Той отбеляза „само консолидацията на всички сили в Сирия ще позволи на страната да се въздигне и да започне прогресивно развитие, насочено напред."


Путин подчерта, че "правителството на Асад контролира 90% от националната територия и заедно с руските сили успя да нанесе силен удар на терористите. За съжаление, все още има джобове на съпротива от страна на терористите, които не само контролират част от територията, но и продължават да тероризират цивилното население".


„Въпреки трудностите, с които Сирия все още се сблъсква, връщането към нормалното вече е осезаемо в страната. Бежанците активно се връщат в освободените райони", каза Путин.


Руският президент припомни също, че икономическите и търговските връзки между двете страни дават плод: "През първата половина на тази година обемът на търговския ни обмен нарасна 3,5 пъти".


Освен това той посочи, че Москва и Дамаск си сътрудничат в борбата с коронавируса и първите партиди от руските ваксини Sputnik V и Sputnik Light вече са изпратени в арабската страна.


"Надявам се, че като работим заедно, можем да помогнем на сирийския народ да се възстанови по всякакъв начин, да се помогне за възстановяването на икономиката, социалната сфера и здравния сектор", добави Путин.


На свой ред Башар Асад съжали, че „някои държави са наложили санкции срещу сирийския народ, които могат да бъдат класифицирани и позиционирани като античовешки, антиправителствени и нелегитимни и някои нации разрушително влияят върху възможността за осъществяване на политическите процеси за нормализиране на живота в Сирия".

Станете почитател на Класа