Висш талибански командир обеща да смаже дисидентите в Афганистан

Висш талибански командир обеща да смаже дисидентите в Афганистан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Новият талибански началник на генералния щаб на въоръжените сили на Афганистан Кари Фасихудин обеща да смаже афганистанските дисиденти, които дестабилизират страната с приказки за съпротива, етнически права и демокрация, съобщава БТА.

 

Фасихудин, известен сред талибаните като "Завоевателя на севера", каза, че дисидентите се опитват да подкопаят сигурността и да доведат страната до гражданска война. Той съобщи, че се водят консултации за организирането на силна армия в близко бъдеще и че тя ще бъде способна да защитава страната.

 

Радикалите бойци превзеха столицата на Афганистан миналия месец. Ислямистите също така завзеха бойна техника, муниции и екипировка, принадлежала на предишното правителство, включително и военен самолет.

 

След падането на Кабул лидерът на антиталибанската опозиция Ахмад Масуд формира в провинция Панджшер Национален фронт за съпротива срещу талибаните. Масуд обяви "общонационално въстание", което доведе до много демонстрации в няколко провинции, контролирани от талибаните. Те подеха офанзива срещу Панджшер, поеха контрола върху провинцията и извършиха репресии срещу противниците на властта.

 

 

Станете почитател на Класа