На маневрите Запад-2021 Русия представи бойни роботи, унищожители на танкове

На маневрите Запад-2021 Русия представи бойни роботи, унищожители на танкове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Роботизирани руски бойни машини изстреляха бронебойни ракети с монтирани огнехвъргачки, докато техните оператори седяха в безопасност далеч от бойното поле, в колосални учения, на които присъства президентът Владимир Путин.


В кадри, публикувани от Министерството на отбраната на страната, два модела безпилотни бойни превозни средства показаха своите способности и въоръжение, практикувайки обстрелване на симулиран враг по време на съвместните учения „Запад-2021".


Едната от тях е бронираната бойна машина Уран-9, построена като конвенционален танк, но задвижвана дистанционно. Тя може да бъде въоръжена както с оръдия, така и с ракетни системи и е оборудвана с високотехнологични инфрачервени и лазерни сензори за намиране и поразяване на целите. Макар че до последните маневри Уран-9 не бе виждан, смята се, че по-ранните му модели са участвали в Гражданската война в Сирия. Бойната машина има огнехвъргачки, предназначени да изгорят вражеската пехота и да разчистят укрепени позиции.


За първи път роботите са били използвани в бойни формирования, като бойната машина „Нерехта" също е била използвана в ученията. Гъсеничното превозно средство, оборудвано с централно оръдие, е проектирано за разузнаване в райони, твърде опасни за изпращане на войници. То носи монтирана картечница, както и гранатомет. Бойният робот "Нерехта" е предназначен да изпълнява разузнавателни задачи, да насочва огън по вражески позиции и бързо да доставя боеприпаси и техника.


Учението „Запад-2021", което се превърна в редовна част от военния календар, събира руски и белоруски войници, както и от редица други държави, за да подобрят способността си да се бият рамо до рамо и да демонстрират нови технологии .

Станете почитател на Класа