Американското разузнаване: Ал Кайда може да атакува САЩ след една или две години

Американското разузнаване: Ал Кайда може да атакува САЩ след една или две години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2021
  • Share:

Завземането на властта в Афганистан от талибаните улесни завръщането на терористи в тази страна, увеличавайки възможностите за членове на Ал Кайда да се мобилизират и за много кратко време да имат достатъчно ресурси и капацитет за извършване на атаки дори на територията на САЩ, предупредиха от ЦРУ и Агенцията за разузнаване на отбраната на САЩ.


"Настоящата оценка вероятно е, че при разумни условия, в една до две години, Ал Кайда може да придобие способността да заплашва родината", каза генерал-лейтенант Скот Берие, директор на Агенцията за отбранително разузнаване на срещата на върха за разузнаване и сигурност.


Заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен сподели загрижеността на колегата си за периода от две години, отбелязвайки, че разузнавателните агенции вече наблюдават дейности на Ал Кайда, които свидетелстват за опитите им да спечелят сила в Афганистан.


Бериер каза, че понастоящем тази група дава приоритет на усилията за намиране на начин за повторен достъп до Афганистан, „с всякакви източници и достъп, въпреки че трябва да внимава да балансира тези оскъдни ресурси".


Ден преди директорът на Националното разузнаване на САЩ, Аврил Хайнс, заяви в същото събитие, че Афганистан не е приоритет на правителството на Северна Америка по отношение на терористичните заплахи за националната сигурност и че в този смисъл те се фокусират повече в страни като Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак.

Станете почитател на Класа