Астроном-любител засне попадението на неизвестен космически обект на Юпитер

Астроном-любител засне попадението на неизвестен космически обект на Юпитер

Използвайки обикновен нютонов телескоп, астроном-аматьор от Бразилия успя да улови момента, в който неизвестен космически обект, вероятно малък астероид, удари Юпитер.


На 13 септември Хосе Луис Перейра прави наблюдения върху нашата Слънчева система, когато записва ярка светкавица в газовия гигант. "Когато планетите Юпитер, Сатурн и Марс са в опозиция, всяка вечер се опитвам да правя снимки при ясно небе. Особено на планетата Юпитер, моята любима", каза бразилецът пред портала Space.com.


Тази нощ, въпреки факта, че условията не били благоприятни, Перейра упорства и съставя поредица от 25 видеоклипа на Юпитер, без времеви прекъсвания между тях. Той вече забелязал светкавицата, но не й обърнал внимание.


На следващата сутрин, след като анализирал данните с помощта на специална програма, тя го предупредила, че има голяма вероятност това, което е заснето, да е удар. След това той изпраща информацията на специалиста Марк Делкроа от Френското астрономическо дружество, който потвърждава подозренията му.


Във въпросния видеоклип можете да се види как за кратък момент се образува бяло петно близо до екватора на планетата. „За мен това беше много вълнуващо, тъй като от много години се опитвах да регистрирам подобно събитие", каза Перейра.


Въпреки че природата на обекта, който се е разбил в газовия гигант, все още не е ясна, някои астрономи смятат, че това може да е метеорит. Астрофотографът Дамиан Пийч също публикува снимка на Юпитер, направена един час след удара, и няма данни за някакъв белег, така че смята, че това може да е твърде малка скала, за да достигне най-дълбоката атмосфера.

Станете почитател на Класа