М.Реса: „Пред фактите Facebook дава приоритет на разпространението на лъжи заедно с агресията и омразата"

М.Реса: „Пред фактите Facebook дава приоритет на разпространението на лъжи заедно с агресията и омразата"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.10.2021
  • Share:

Филипинската журналистка Мария Реса, носител на Нобелова награда за мир за 2021 г., разкритикува Facebook, че „пред фактите дава приоритет на разпространението на лъжи заедно с агресията и омразата" по време на интервюто си за Ройтерс на 9 октомври. Реса, съосновател на новинарския уебсайт Rappler, и руснакът Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник „Новая газета", бяха удостоени с Нобелова награда за мир за 2021 г. „за тяхната смела борба за свобода на изразяване в техните страни".


Реса заявява, че „Facebook, като най-големият дистрибутор на информация в света, също е пристрастен към данните и журналистиката". Тя твърди, че липсата на факти води до липса на истина и доверие, без което няма демокрация. Освен това, без данни няма „споделена реалност", така че съществени въпроси като климата или пандемията не могат да бъдат решени.


Говорителят на Facebook отговори на коментара на Реса, твърдейки, че социалният медиен гигант продължава да харчи много пари за предотвратяване и намаляване на вредното съдържание. Освен това той добави, че компанията „вярва в свободата на пресата и затова подкрепя новинарски организации и журналисти по целия свят".


Коментарите на Реса допълват скорошния натиск върху Facebook от изявленията пред Сената на бившата му служителка Франсис Хауген. Тя заяви наскоро, че „ръководството на компанията знае как да направи Facebook и Instagram по-сигурни, но те няма да направят необходимите промени, защото поставят астрономическите печалби пред хората".

Станете почитател на Класа