Искат импийчмънт на президента Пинера, чието име се появи в "Досиетата Пандора"

Искат импийчмънт на президента Пинера, чието име се появи в "Досиетата Пандора"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2021
  • Share:

Чилийската опозиция поиска от парламента започване на процедура по отстраняване от длъжност на президента Себастиан Пинера заради продажбата на минна компания от предприятие, собственост на децата му, която била извършена в данъчно убежище според "Досиетата Пандора", предоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

 

 

Тази инициатива е предприета, след като по-рано този месец чилийската прокуратура обяви, че ще започне разследване на възможни обвинения в корупция, както и на данъчни нарушения при продажбата на мината за добив на желязо и мед.

 

Президентът Пинера е използвал поста си за лични дела, заяви депутатът Томас Хирш при представянето на това искане пред долната камара - първи етап от процес по импийчмънт, който може да продължи няколко седмици.

 

Чилийската прокуратура обяви в петък започването на разследване срещу президента Пинера, който твърди, че е напълно невинен. Камарата на депутатите, контролирана от опозицията, сега трябва да реши дали подкрепя или отхвърля обвинението. Гласуването трябва да се проведе в първата седмица на ноември, уточниха за АФП парламентарни източници.

 

Искат импийчмънт на президента Пинера, чието име се появи в "Досиетата Пандора"

 

Ако долната камара подкрепи обвинението, ще трябва и Сенатът да се произнесе по импийчмънта на президента, чийто втори мандат изчита на 11 март догодина. Процесът по имипийчмънт ще изисква 78 гласа "за", за да се придвижи нататък.


В горната парламентарна камара резултатът от гласуването е неясен може да зависи от няколко гласа, дадени "за" или "против".


Пинера - един от политическите лидери, чието име се появи в международното разследване на журналистически консорциум "Досиетата Пандора", отрече всякакъв конфликт на интереси при продажбата на минната компания на негов близък приятел.

 

Десният президент, който е един от най-богатите хора в Чили, смята, че през 2017 г. вече е било проведено задълбочено прокурорско разследване и за правосъдието това е "прекратено дело".

 

Държавното обвинение обаче твърди, че фактите, свързани с продажбата и покупката на минната компания, не са били изрично включени в постановлението за прекратяване през 2017 г.

 

Продажбата е била извършена през 2010 г. по време на първия мандат на чилийския държавен глава (2010-2014 г.). Пинера започна втория си мандат през 2018 г.


Според разследване на чилийски медии, които са част от Международния журналистически консорциум, минната компания "Минера доминга" е била продадена на бизнесмена Карлос Алберто Делано - приятел на държания глава, за 152 милиона долара, като транзакцията е била направена на британските Вирджински острови.


Полемиката се развива в навечерието на президентски и парламентарни избори през ноември, на които левите партии изглежда са в по-благоприятна позиция, отбелязва Ройтерс.

Станете почитател на Класа