„Източната политика“: Германия въстава срещу САЩ, обръща се към Русия

„Източната политика“: Германия въстава срещу САЩ, обръща се към Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

На 24 ноември Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) обяви окончателното съгласуване за коалиционно споразумение със Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП).

 

„Източната политика“: Германия въстава срещу САЩ, обръща се към Русия

Тристранните консултации, проведени през последния месец, първо в 22 работни групи, а след това и сред висшето ръководство на партиите, завършиха с подписването на споразумение от 177 страници, отчитащо интересите на всяка от страните в бъдещото правителство на Германия. Окончателният вариант на споразумението, представен на съвместна пресконференция на партиите в Берлин, се очаква да бъде ключова основа за формирането на обновеното германско правителство, което за първи път от шестнадесет години ще бъде оглавено не от Ангела Меркел.

 

Въпреки това новият канцлер, който ще стане лидерът на СДПГ Олаф Шолц, далеч не е единствената иновация в германския политически пейзаж. Съдейки по събитията през последните дни, през следващите четири години Германия може да очаква радикален обрат във външната политика, което предполага подобряване на отношенията с Русия и влошаване на отношенията със САЩ.

 

«Новата източна политика»

 

Дори без да е официално одобрен за ръководител на германското правителство, главата на СДПГ, който съчетаваше поста на финансов министър с позицията на заместник-канцлер в кабинета на Меркел, вече се опитва да покаже различното си виждане за отношенията в източно направление.

 

„Източната политика“ на Уили Бранд послужи като промяна, която доведе до освобождение. Обединението на Германия и европейското единство биха били немислими без Вили Бранд … Сега имаме нужда от нова, европейска «източна политика, заяви Шолц в публикация в социалните мрежи на 20 октомври.

Тази позиция на Шолц очевидно е отразена в окончателното коалиционно споразумение на партиите, формиращи правителството, което ще се превърне в «пътна карта» на германската политика за следващите четири години. А в източното направление на политиката, новият канцлер на Германия, подобно на известния си предшественик, който измисли тази политическа концепция, има предвид преди всичко Русия.

 

«Русия играе важна роля като международен актьор. Ние знаем стойността на силните и стабилни отношения и ще се стремим да ги поддържаме (…), като отчитаме различните възприятия на заплахите и се фокусираме върху обща и последователна политика на ЕС спрямо Русия», се подчертава в документа.

Освен това коалиционното споразумение специално подчертава необходимостта от установяване на по-тесни връзки между руския и германския народ.

 

«Искаме да създадем възможности за безвизово пътуване от Русия до Германия за особено важни целеви групи, например за млади хора под 25 години», се отбелязва в текста на споразумението, цитиран от Die Welt.

Именно в ранна възраст най-лесно се изграждат приятелства и се формира светоглед, а новото германско ръководство очевидно иска отношения между новите поколения в Русия и Германия, за да се избегне негативното въздействие, продиктувано от антируската пропаганда, идваща от чужбина.

 

Между другото, това е най-важният косвен знак, че в дългосрочен план Берлин ще подобри отношенията си с Москва. Всъщност днес все повече европейски политици осъзнават, че санкциите не са вечни, а векторът на взаимодействие с Русия рано или късно трябва да се промени в положителна посока. За разлика от отношенията на Европа със същите тези Съединени щати, например, чиято златна епоха на трансатлантическа мощ се приближава всеки ден към своя упадък. И вероятно именно Германия да бъде в челните редици на новото антиамериканско мислене в Европа.

 

Германия срещу САЩ: Северен поток 2

 

«Зелените» разкритикуваха остро САЩ — такава сензационна новина за германската политика съобщи ТАСС на 24 ноември, позовавайки се на агенция Ройтерс.

 

«Новите санкции на САЩ са неприемливи дори за противниците на «Северен поток 2», заяви експертът по външна политика на партията Омид Нурипур в интервю за Ройтерс.

«Ние, «Зелените», които винаги сме се борили срещу газопровода, не можем да разберем към какво приятелство се стремят, ако налагат санкции срещу приятели, когато правят бизнес с трета страна. Тръбопроводът беше и си остава погрешно германско решение, но не и американско», подчерта той.

 

«Зелените» отдавна са противници на реализацията на Северен поток 2. Те по принцип са против използването на всякакви изкопаеми горива, така че това не е изненадващо. Това, което силно изненада мнозинството политолози и експерти, е, че именно „зелените“, които доскоро бяха наричани най-близката политическа сила до Вашингтон в Германия, но този път въстанаха и те.

 

Причините за толкова рязкото изказване са очевидни.

 

И наистина, само ден по-рано, на 23 ноември, Министерството на финансите на САЩ отново наложи санкции на компании и кораби, свързани с реализацията на проекта „Северен поток 2“. Базираната в Кипър Transadria Ltd., както и корабът Marlin под руски флаг, бяха включени в специален черен санкционен списък, в който са изброени физически и юридически лица, както и кораби.

 

Основата за въвеждането на нови санкции, както и преди, беше законът „За защита на енергийната сигурност на Европа“, приет от американските законодатели през 2019 г. Очевидно Вашингтон толкова е свикнал да третира Европа като свой собствен заден двор, че приема отделни законопроекти във връзка с нея, предназначени за почти директно регулиране на всяка дейност, която се извършва в Стария свят.

 

Едва ли си струва да се очаква, че европейските политици ще търпят безкрайно подобно нахално и цинично поведение.

 

В края на краищата, нима на някой му харесва, когато част от вашия суверенитет е де факто отхапан от отвъдморската империя, която все още мисли с категориите на Студената война?

 

Германия срещу САЩ: «ядрените» проблеми

 

Ситуацията около „Северен поток 2“, който САЩ продължават да се опитват да спрат, намесвайки се във вътрешните работи на Европа и Русия, е само един от факторите, които буквално хвърлят Германия към антиамериканска политика.

 

Вторият фактор е много по-стар в същността си и е дълбоко вкоренен в дните, когато Германия беше разделена, а САЩ и СССР активно се бореха за сфери на влияние в Европа.

 

Името на този втори фактор е американското ядрено оръжие.

 

Разположено, между другото, на германска територия, то си стои там съвсем не първо десетилетие.

 

Дълги години жителите на Федерална република Германия настояват за неговото изтегляне от Германия, но безуспешно. Независимите проучвания на общественото мнение показват, че идеята за изтегляне на американските ракети се подкрепя от огромното мнозинство от германското население. Въпреки това прехвалените демократични принципи тук очевидно се провалиха и по време на дългосрочното управление на консервативния блок ХДС/ХСС този въпрос неизменно убягваше от германския вътрешнополитически дневен ред.

 

Но с идването на власт на новите лица Берлин очевидно е готов да поеме курс към окончателна денуклеаризация.

 

В противен случай се оказваме парадоксална ситуация: атомните електроцентрали в Германия са затворени — последните се планира да бъдат спрени през 2022 г., а американските атомни бомби продължават да си стоят там. Необезпокоявани.

 

Очевидно новото правителство сериозно е решено да се заеме с този проблем с прословутата си немската педантичност — веднъж и завинаги.

 

А очевидно САЩ и НАТО са склонни да вярват, че това ще се случи.

 

Преди по-малко от седмица, на 19 ноември, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че американските ядрени оръжия могат да бъдат разположени в Източна Европа, ако Германия реши да се противопостави на разполагането им на нейна територия. В изказване на конференция, проведена под егидата на Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност, Столтенберг изрази надеждата си за запазване на американския ядрен арсенал на германска земя.

 

 

 

 

 

«Очаквам Германия да продължи да бъде част от системата за съвместно използване на ядрени оръжия, това е много важно за цяла Европа, това е многостранен формат. (…)

 

Разбира се, Германия трябва да реши дали (чуждестранно) ядрено оръжие ще бъде разположено в тази страна, но алтернативата на това лесно може да бъде, че ядрените оръжия могат да се окажат в други европейски страни, по-специално на изток от Германия, каза Столтенберг, очевидно имайки предвид сегашното ръководство на Полша, винаги готово да угоди на задграничния надзирател.

 

Въпреки това фактът, че привидно лоялните „зелени“ се изправиха срещу американските ракети, показва, че антиамериканските идеи в германското политическо поле ще заемат все по-голямо място през следващите години. В крайна сметка останалите партии от новосформираната управляваща коалиция винаги са се отнасяли към Вашингтон много по-сдържано.

 

Разбира се, все още е твърде рано да се правят изводи за бъдещето на руско-германските отношения, като се има предвид, че новото правителство на Германия все още не е започнало своята работа.

 

Въпреки това едно нещо вече е ясно: Германия, първата от страните от ЕС, постепенно започва да се „събужда“ и осъзнава, че всъщност е окупирана от Съединените щати, точно както много други страни от ЕС – от войските от техния военен блок на НАТО.

 

Съединените щати буквално дават «заповеди» на висши европейски политици, разполагат ядрени бойни глави в най-изгодните кътчета на Европа и редовно се намесват във вътрешните работи на страните от ЕС, стремейки се да играят ролята на кукловод, дърпащ конците.

 

В случая с Германия това се случва през последните седемдесет и шест години, което беше повече от достатъчно, за да се преценят истинските мотиви на американската политика.

 

Така че очевидно е, че именно Германия днес има всички шансове да разгърне политиката на целия ЕС в източна посока и да застане начело на борбата на Европа за независимост от Съединените щати.

А като се има предвид ролята на Вашингтон в разпалването на антируската истерия в ЕС, можем с увереност да кажем, че това в крайна сметка ще доведе ако не до радикално подобряване на отношенията с Русия, то до тяхното нормализиране – това е сигурно.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа