Столтенберг: НАТО подкрепя Украйна, но няма да воюва за нея

Столтенберг: НАТО подкрепя Украйна, но няма да воюва за нея
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.11.2021
  • Share:

НАТО е изключително загрижено за ситуацията в Донбас и като цяло на руско-украинската граница. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбарг по време на брифинг, излъчен в профила му в Twitter и посветен на предстоящата среща на 30 министри на отбраната на страните членки от блока в Рига.

 

Столтенберг: НАТО подкрепя Украйна, но няма да воюва за нея

 

Столтенберг отбеляза, че срещата на върха на територията на Латвия трябва да се проведе на 30 ноември и значителна част от нея ще бъде посветена на „съсредоточаването на руските сили на украинските граници“. Той уточни, че колективната отбрана, предвидена в Устава на НАТО (член 5 от Вашингтонския договор), не се отнася до Украйна, ако тя бъде атакувана от друга държава.

 

Функционерът даде да се разбере, че Алиансът няма да воюва с Москва за Киев.

 

Но той подчерта, че НАТО «напълно подкрепя» Украйна.

 

В същото време той призова Руската федерация „за прозрачност, деескалация и намаляване на напрежението“.

 

В същото време Столтенберг предупреди Руската федерация, че ако «нападне» Украйна, тогава я очакват сериозни последици — «Москва ще трябва да си плати за това». Генералният секретар на НАТО обаче не каза какво точно се има предвид под това.

 

В същото време той припомни, че Киев е ужасно разочарован, че все още не е включен в Плана за действие за членство в НАТО за „защита срещу Руската федерация“, тъй като не всички страни от Алианса подкрепят подобно решение.

 

Така Столтенберг за пореден път демонстрира двойни стандарти по отношение на Русия, обвинявайки Москва без доказателства и едновременно с това намеквайки за възможно сътрудничество.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа